Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Grespik megszerezte a 10 milliót

2002.06.07. 07:44
Leemelték a budapesti közigazgatási hivatal számlájáról azt a 10 millió forintot, amelynek kifizetéséről a hivatal volt vezetője Grespik László egyezetett meg a bíróság előtt a hivatal jogi képviselőjével, aki akkor még beosztottja volt - értesült a Népszabadság.
Leemelték még a hét elején a fővárosi közigazgatási hivatal számlájáról azt a tízmillió forintot, amely - egy bíróság előtt kötött egyezség alapján - a korábbi hivatalvezetőnek kártérítés címén jár - értesült a Népszabadság, amit megerősített a hivatal egy illetékese is.

Politizált, ezért mennie kellett

Grespik ellen azután indított eljárást Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a MIÉP országos listájának huszadik helyén szereplő Grespik a miniszter álláspontja szerint jelöltsége hivatalossá válása előtt politikai nyilatkozatot tett. A hivatalvezető január 21-én az m1-en sugárzott műsorban azt mondta, hogy személyében már gyakorlatilag létrejött a Fidesz-MIÉP együttműködés. Miután a Belügyminisztérium Fegyelmi Tanácsa szerint a hivatalvezető megszegte közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettségét, hivatalvesztéssel sújtotta.

Felmentették, visszavették, majd megint felmentették

Grespik viszont munkaügyi pert indított menesztése miatt. A bíróság előtt pedig Grespik és hivatalának jogi képviselője - azaz ő és egy beosztottja - egyezséget kötött. Megállapodásuk értelmében Grespiket visszavették hivatalába, eredeti beosztásában, eredeti fizetésével. Jó hírnevének megsértése miatt jár neki még 10 millió forint nem vagyoni kártérítés is.

A kormányfő az egyezség ellenére, még aznap délután felmentette a hivatalvezetőt, Pintért Sándor akkori belügyminiszter pedig kitiltotta a hivatalból is. Viszont érvényes a bíróság által jóváhagyott jogerős megállapodás is, így a hivatal számlájáról a pénzt leemelték.

Semminek nincs még vége

A Népszabadság úgy tudja, a pereskedésnek nincs vége. A Belügyminisztérium és a közigazgatási hivatal Grespiket perli a és a pénzt kéri vissza, az egykori hivatalvezető pedig a jó hírnevének megsértése miatt kér elégtételt. A hivatal egyezséget ajánló jogásza ellen még folyik a fegyelmi eljárás, és annak jogerős lezárásáig az új hivatalvezető munkatársa későbbi sorsáról nem kíván nyilatkozni.