Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Sólyom megvétózhatja a gyűlöletbeszéd-törvényt

2007.11.12. 10:01
Megvétózhatja a köztársasági elnök a gyűlöletbeszédről szóló Ptk.-módosítást. A javaslat a Társaság a Szabadságjogokért szerint aránytalanul korlátozza a szólásszabadságot. Az MSZP közben a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálásának parlament elé terjesztésére készül.

A parlament október végén fogadta el a polgári törvénykönyv (Ptk.) gyűlöletbeszédről szóló módosításait. Az elfogadott törvény tartalmazza például, hogy bárki, aki egy vallási, etnikai, kisebbségi csoport tagjaként vagy szexuális hovatartozása, világfelfogása miatt megszólítva érzi magát, felléphessen egy sértő megnyilvánulás ellen.

Többen, így a Táraság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet is bírálta a megszavazott módosítást, mert szerintük az aránytalanul korlátozza szólásszabadságot. Ezért arra kérték Sólyom Lászlót, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A Népszava úgy tudja, hogy a köztársasági elnök várhatóan él az alkotmányos vétó lehetőségével.

A szocialista Bárándy Péter arról beszélt a lapnak, hogy az MSZP még az őszi ülésszakban parlament elé akarja terjeszteni azt a Btk.-módosítást, ami a gyűlöletbeszédet szankcionálná. A tervezetet szocialista képviselők nyújtották be áprilisban, a holokauszt emléknapján. Várhatóan ez a törvénymódosítási javaslat is az Alkotmánybíróság elé kerül, parlamenti támogatottsága pedig amúgy is kérdéses.