Huba
17 °C
33 °C

Megtáncoltatta Gyurcsányt a CNN

2006.09.21. 21:24
Nemzeti sajátosság, hogy egyesek az utcára vonulnak. Az is nemzeti sajátosság, hogy a vezetők hazudnak? A CNN újságírójának, Nic Robertsonnak interjút adott Gyurcsány Ferenc. A riporter többször zavarba hozta a miniszterelnököt.

Gyurcsány Ferenc hazugságának járt utána a CNN újságírója, Nic Robertson, akinek interjút adott a kormányfő, amelyet a Hír Tv is leadott. A miniszterelnök az újságíró hazugságot firtató kérdéseire az elmúlt években elmaradt reformok szükségességével, és a bátorság hiányával válaszolt.

Korábban nem volt olyan helyzetben, hogy megtegye a szükséges lépéseket - mondta Gyurcsány arról, miért nem volt már régebben őszinte. Szerinte a választás előtti év nem kedvez a strukturális reformoknak. "És az őszinteségnek sem", jegyezte meg a riporter.

Mit érzett, amikor hazudott?

Gyurcsány szerint ő már 2005 elején arról beszélt, nem helyes, amit tesznek, de azt mindenki félreértette. "Mit érzett, amikor az embereknek hazudott?", kérdezte Nic Robertson, amire a kormányfő azzal válaszolt, hogy felelősséget, mert az embereket azzal akarta meggyőzni, hogy jólétet ad nekik.

A miniszterelnök többszöri kérdésre sem válaszolt egyenesen, elfogadható-e számára, hogy hazudjon. Szerinte a kérdés "bonyolultabb ennél". Ön hatalmas válságban van, mondta a riporter, aki Gyurcsány mostani vallomását is megkérdőjelezte, hiszen nem magától ismerte el hazugságát, hanem a felvételek nyilvánosságra hozásával belekényszerítették ebbe a helyzetbe.

Nemzeti sajátosságok

A kormányfő többször is hangsúlyozta, hogy a többség továbbra is támogatja őt, és sokan úgy gondolják, ő az egyetlen, akinek sikerülne a reformokat végigvinnie. Hogy mit tesznek az utcán lévő emberekkel, arra azt mondta, óvatosan kell kezelni a helyzetet, nyitottnak kell lenni, és meghallgatni, amit mondanak. "De ők azt mondják, hogy ön távozzon", mondta az újságíró, amire Gyurcsány azt mondta, a többség támogatja, de az nemzeti sajátosság, hogy egyesek az utcára vonulnak. "Az is nemzeti szokás, hogy a vezetői hazudnak?", kérdezte a riporter.

A kormányfő szerint a riporter félreértette a nyilvánosságra került beszéd szövegét. "Nem helyes, amit megértett" - mondta. A riporter Gyurcsányt politikai túlélőnek nevezte. "Sokat kell még tanulnom", kérdezte az interjú végén a riporter, sokat, reagált a kormányfő.