Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Nyert az APEH ellen a Gyermekrák Alapítvány

2001.01.22. 15:33
A Gyermekrák Alapítvány számára kedvező végzést hozott a Fővárosi Bíróság hétfőn. Súlyos jogszabálysértés miatt ugyanis hatályon kívül helyezte azt az APEH-határozatot, amely szerint a szervezet nem volt jogosult 1999-ben a személyi jövedelemadó egy százalékának gyűjtésére. Az adóhatóság a fenti határozat alapján követelte vissza az alapítványtól az 1999-ben szerintük tévesen kiutalt 102 millió forintot. A bíróság döntésével feloldható a szervezet számlájának zárolása is.
A Gyermekrák Alapítvány számára kedvező végzést hozott a kiemelkedően közhasznú szervezet és az APEH közötti peren kívüli eljárás személyes meghallgatását követően a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn. Súlyos jogszabálysértés miatt ugyanis hatályon kívül helyezte azt az APEH-határozatot, amely szerint a szervezet nem volt jogosult 1999-ben a személyi jövedelemadó egy százalékának gyűjtésére.

Súlyos jogszabálysértést követett el az APEH

A bíróság álláspontja szerint amikor az adóhatóság 1999-ben értesítette az alapítványt arról, hogy az egyszázalékos felajánlásokból 102 millió forint gyűlt össze, illetve ki is utalta a pénzt a szervezetnek, elismerte annak jogosultságát az összegre. Tizenegy hónappal később egy határozatban értesítette a szervezetet arról, hogy mivel nem közalapítvány, csupán hároméves működést követően jogosult az egyszázalékokra, a 102 millió forintot pedig tévedésből utalták ki számukra. A bíróság szerint sem a tartalmi, sem az eljárási követelményeknek nem felelt meg az APEH súlyosan szabálysértő határozata, így nem tekinthető visszavonó érvényűnek.

Az APEH szerint nem gyűjthet az alapítvány

Az APEH és a kiemelkedően közhasznú szervezet között akkor kezdődött a pereskedés, amikor az adóhatóság kijelentette, hogy a szervezetnek nem jár az adófelajánlásokból összegyűlt és kiutalt 102 millió forint. Az APEH a pénz visszafizetését kérte az alapítványtól, az azonban nem tett eleget a kérésnek, és bírósághoz fordult az ügyben. Az adóhatóság közben zárolta az alapítvány bankszámláját, amellyel a szervezet elnöke szerint veszélybe sodorta a rákos gyermekek helyzetén javítani kívánók munkáját. A mostani döntéssel feloldható a számla zárolása.

A 134 millió forintról később döntenek

Nem hozott döntést az FB az alapítványnak 2000-ben felajánlott 134 millió forint sorsáról, mivel megfontolják, hogy az Alkotmánybíróság véleményét is kikérik az ügyben. A fenti, egyszázalékokból összegyűlt pénzt már ki sem utalta a szervezet számára az adóhatóság.  • Eladnék
  • Hírek