Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány reméli, a következő Országgyűlés is négypárti lesz

2005.12.21. 22:11
Az államigazgatás reformjához kérne felhatalmazást Gyurcsány Ferenc a választások után, és csak akkor alakítana kormányt, ha ezt támogatnák a frakciók. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Az este című műsorának adott szerdai interjújában beszélt, hangsúlyozva egyúttal, hogy a koalíciós kormányzás híve.

Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízió délután rögzített műsorában elmondta: a kormány és szakértői stábja már másfél hónapja dolgozik azon, hogy az első száz nap ne az egyszerű, könnyen teljesíthető szociális lépesekről szóljon, hanem elkezdődhessen az államigazgatást, az állam működését átalakító fontos reformok sorozata.

"Én ehhez fogok felhatalmazást kérni, és csak akkor alakítok kormányt, ha a frakciók aláírják ezeket a törvényeket, és azt mondják, ha beterjeszted, én támogatom. Ha nem támogatják, akkor majd keresnek maguknak más kormányfőt" - jelentette ki.

A koalíciós kormányzás jobb

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy jobbnak tarja a koalíciós kormányzást, mert úgy véli, "az a jó és kiszámítható, hosszútávú politika, amelyben vannak ellensúlyok", a koalíciós kormányzás pedig a kabineten belül teremti meg ezeket.

Mint mondta, az MSZP-t arra bíztatja, hogy a lehetető legtöbb mandátumot, és ha lehet abszolút többséget szerezzen. Ugyanakkor hangsúlyozta: "nagyon szeretné", ha az SZDSZ bekerülne a parlamentbe. Hozzátette: ha ez megtörténik, akkor a "világ legtermészetesebb dolga", hogy a közös kormányzást folyatni kell.

"A sokszínűség ne egy párton belül jelenjen meg!"

A választásokról szólva kifejtette: azt szeretné, hogy legalább a jelenlegi négy parlamenti párt megmaradna az Országgyűlésben, mert álláspontja szerint Magyarország sokszínűségének nem egy párton belül, hanem pártok között kellene megjelennie.

A kisebb parlamentre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: egyetért azzal az állásponttal, hogy a mai létszám - 386 fő - fele is elegendő lehetne, azonban megjegyezte, amikor ki kell mondani az erről szóló döntést, "akkor megremegnek a parlamenti pártok".