Gyurcsány a tandíjról, az ingatlanadóról és a nagy reformokról

2006.06.13. 08:05
Gyurcsány Ferenc szerint a kormánypártok jól fognak szerepelni az októberi önkormányzati választásokon, mert az emberek megértik az intézkedések szükségességét. Beszélt az ingatlanadó bevezetéséről, és arról, hogy jönnek a nagy reformok is.

A miniszterelnök a Magyar Rádiónak hétfőn délután adott, kedd reggel sugárzott interjújában a gázáremelésről szólva arról beszélt, hogy a szociális támogatást igazságosabbnak tartja, mint a jelenlegi ártámogatási rendszert.

"Az önkormányzati választásokon is jól fogunk szerepelni, mert az ország sokkal bölcsebb annál, minthogy ne értené hogyha az állam pénzügyei nincsenek egyensúlyban, akkor nem tud mást tenni a kormányfő meg a kormány, minthogy intézkedéseket tesz" - fogalmazott a kormányfő.

Gázár

Gyurcsány Ferenc közölte: ma a lakosság nagyjából a felét fizeti a földgáz világpiaci árának, a többit az állam "teszi mellé". Példaként említette, hogy saját otthonában és Orbán Viktor Fidesz-elnöknél is, egy téli hónapban a gázszámla 40-50 ezer forint, és ezt az állam ugyanannyival támogatja.

A jelenlegi rendszer problémája az, hogy az állam "annak adja a legtöbbet, aki a legtöbbet fogyasztja". Ezért nem ártámogatáson, hanem a szociális rendszeren keresztül kell a támogatást megvalósítani - fejtette ki álláspontját.

Buta vita

Gyurcsány Ferenc a gázáremelés kapcsán utalt a már négy évvel ezelőtti választási kampányban elhangzott ígéretekre is. Elmondta, úgy látja, a kialakult helyzetben szerepet játszott a gáz áráról kialakult "buta vita" is. "Ma már annyiba kerül nekünk ez a gázkompenzáció, mint hat hónapi családtámogatás, egyszerűen képtelenek vagyunk kifizetni, mert belehajszoltuk egymást egy olyan buta vitába 2002-ben, hogy lesz vagy nem lesz gázáremelés" - fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, a választási kampányban "kialakul egy irracionális hangulat, ahol nincs esélye annak, hogy okosan beszélgessünk az ország dolgáról, (így) szót sem ejthettünk volna semmiről, ami előttünk áll".

Nem lesz új csomag, viszont jön az ingatlanadó és a nagy reform

Megerősítette korábbi kijelentését, ami szerint a mostani intézkedéseket követően már nem lesz újabb "csomag". "Nincs újabb átfogó egyensúlyteremtő csomag, csak ez van. Aki ennek az ellenkezőjét mondja, az nem mond igazat" - hangoztatta. Hozzátette ugyanakkor, hogy várható még az ingatlanadó bevezetése, valamint hátra vannak a "nagy reformok" az egészségügyben, a szociális intézmények területén és napirendre kerül a nyugdíjreform "előkészítése" is.

Az utólagos tandíjra utaló kérdésre azt mondta, "ez láthatólag (még) vita", és arról még sok tárgyalást kell folytatni. Mint mondta, "nem elsősorban bevételért érné meg tandíjat csinálni", és "ez nem elsősorban pénzügyi kérdés".

Arra a felvetésre, hogy sem az Új Magyarország programjában, sem pedig az MSZP választási programjában nem esett szó megszorításokról, azt mondta: négy évre tettek ígéretet, és "a program túlnyomó nagy része megy a maga rendes útján".  • Bérelnék
  • Bankszámla