Csongor
1 °C
9 °C

Gyurcsány mégse találkozik Bushsal

2008.02.05. 09:24
Elmarad Gyurcsány Ferenc amerikai útja, így az amerikai elnökkel tervezett találkozója is. A miniszterelnök Tom Lantost készült kitüntetni Washingtonban, ám a magyar származású szenátor túlságosan beteg ahhoz, hogy látogatót fogadjon, számolt be a Kossuth Rádió.

Elmarad Gyurcsány Ferenc amerikai utazása, közölte kedd reggel a Kossuth Rádió. A miniszterelnök csütörtökön akarta Washingtonban kitüntetni Tom Lantost. A magyar származású demokrata szenátor évtizedeken át befolyásos tagja volt az amerikai törvényhozásnak és mindig sokat foglalkozott Magyarországgal és a régió országaival. Lantos néhány hete jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától.

Tom Lantos betegsége az elmúlt napokban súlyosbodott, ezért nem tud látogatót fogadni. Gyurcsány útja ezért elmarad. A kitüntetés átadására a tervek szerint elment volna George W. Bush, az USA elnöke is. Így ha röviden is, de Gyurcsány beszélhetett volna az elnökkel. Eredetileg úgy tervezték, hogy a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét Lantos lakásában adja át Gyurcsány, Bush jelenlétében. Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke is a kormányfővel tartott volna.