Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Gyurcsány Ferenc kitüntetésre javasolja a 75 éves Horn Gyulát

2007.06.21. 09:57
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A kormányfő azt javasolja, hogy Horn Gyula a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát kapja meg. Az államfő hivatala még nem reagált a hírre.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben már született egy hasonló javaslat: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon. Mádl Ferenc levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Horn Gyula akkor kijelentette: ilyen helyzetben nem is venné át a kitüntetést. Hozzátette: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapján tegyék.

Tevékenysége megítélésével kapcsolatban az exkormányfő 2002-ben úgy fogalmazott: azt kell mérlegelni, melyik kormány mit tett az országért, a nemzetért, a népért, egy politikus értékét pedig az adja meg, mit tesz a választók érdekében.

Mádl Ferenc 2002 augusztusában egy lapinterjúban úgy fogalmazott, elismeri, amit Horn Gyula miniszterelnökként Magyarországért tett, ugyanakkor a kitüntetés megkérdőjelezné az 1956-os forradalomra és annak a rendszerváltozás utáni alkotmányos értékrendet meghatározó jelentőségére vonatkozó, a társadalom nagy része és maga által is vallott hitet. Az akkori államfő szerint Horn Gyula kitüntetése megosztaná a társadalmat.

"Az előterjesztés vizsgálata során figyelembe kellett venni az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló törvény alapján létrehozott II. számú Bizottság 1997 augusztusában Horn Gyulára vonatkozóan hozott határozatát is, amelynek értelmében olyan személynek a legmagasabb rangú elismeréssel való kitüntetése, akinek korábbi tevékenysége a rendszerváltozás politikai és morális alapjaival, így a köztársaság demokratikus alkotmányának értékrendjével ellentétes, ellentmondana az 56-os forradalom és szabadságharc történelmi örökségének" – jelentette ki 2002-ben Mádl Ferenc.

Horn Gyula 2006 októberében a német Die Weltnek úgy nyilatkozott: "Én a pufajkás osztagban (Steppenjackenbrigade) a törvényes rendet védtem."

Horn Gyula 1989-90-ben volt Magyarország külügyminisztere, 1994-98-ban pedig miniszterelnök. A német egység létrejöttéhez történt hozzájárulását számos külföldi kitüntetéssel ismerték el.

A szocialista politikus, jelenleg parlamenti képviselő július 5-én lesz 75 éves.