Emőke
-4 °C
9 °C

Orbán-Gyurcsány másodszor

2006.01.29. 12:58
A mindenkori miniszterelnökök és az ellenzék vezére eddig tízszer értékelte az előző évet. Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter békülékeny hangot ütött meg, és sokszor elveszett a részletekben. Orbán Viktor a 2002-es választásnak az országértékelőn elhangzott ígéretdömpinggel vágott neki.

Az év eleje az évértékelések időszaka. Az ötlet a Fidesz elnökének fejéből pattant ki, a szocialisták csak 2003-ban vállalkoztak először arra, hogy összefoglalják, mi történt az előző esztendőben. Vasárnap Orbán Viktor a SYMA-csarnokban, hétfőn Gyurcsány Ferenc a parlamentben értékeli az évet.

1999: Éljen a NATO

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület vezetője először 1999-ben kérte fel Orbán Viktort arra, hogy a Vigadóban értékelje a kormányzatban eltöltött első (csonka)évet. Az ország állapotáról elhangzott beszédének középpontjába Magyarország NATO-csatlakozását és a Bokros-csomag ostorozását tette.

"A NATO csatlakozásnak az igazi jelentősége, hogy a Hunyadiak óta ez az első olyan megállapodás, amit Magyarország szabad akaratából kötött, s amelyet az ország lakói szabad akaratukból népszavazáson jóvá is hagytak" - adta meg a történelmi távlatát a csak egy hónappal később esedékes eseménynek. Nem sokkal utána a már NATO-tag Magyarország légterén keresztül is megindultak a szövetség gépei Milosevics Jugoszláviájának, benne a magyarok lakta Vajdaságnak, a bombázására.

2000: 3-3-4

Ekkor hangzik el a sokat idézett mondat: "A jövő céljait tíz pontban gyűjtöttem össze: mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke." A rendszerváltás tizedik évfordulóján arra emlékeztette hallgatóságát a Vigadóban, hogy 1990-ben Magyarország a csőd szélén állt. Ezt a kijelentését a kormányoldal a közelmúltban Orbán szemére vetette, amikor a Fidesz-elnök privatizációt bíráló kijelentéseket tett.

Orbán Viktor a következő tíz év feladatait is összegezte: "Az előttünk álló 10 évnek, tisztelt hölgyeim és uraim, az a feladata, hogy a családok tömeges felemelkedését elősegítsük és a következő tíz évben lehetőleg minél több ember számára segítsük megteremteni a tisztes polgári jólét lehetőségét."

2001: Mintha állna valaki

Kormányzati felelősség

"A hajó rossz alkatrészeit kicseréltük, a víz már nem szivárog be, és mintha a hídon is állna valaki" - tekintett vissza Orbán a kormányon eltöltött két és fél évére. Gazdasági sikereket sorolt fel, és bemutatta az ekkor indított Széchenyi-tervet.

"_a Széchenyi tervnek nem az az újdonsága mindösszesen, hogy a gazdaság fejlesztése érdekében költségvetési forrásokat ruház be - mondta a kormányfő. - Az igazi újdonság abban áll, hogy ez egy ajánlat. Azt reméljük a Széchenyi tervtől, hogy külföldről és belföldről, külföldi és magyar vállalkozóktól aktív tőkét tudunk így bevonni a gazdaságba és valójában sikerül megkétszereznünk, Matolcsy úr szerint akár meg is háromszorozhatjuk azt az összeget, amelyet gazdaságfejlesztési célból a költségvetési rovatunkból használunk fel."

Orbán Viktor 2001-es beszéde az Indexen>>>

2002: A mozgósítás megkezdődött

"Higgyék el, egy vasárnap délelőtt megér négy évet!" - zárta beszédének érdemi részét a miniszterelnök az eddigi utolsó, miniszterelnökként elmondott országértékelésében. A mozgósítás már ekkor elkezdődött: "arra kérek mindenkit, hogy éljenek a jogukkal, és vegyenek részt a parlamenti választáson. Jöjjenek el szavazni és hozzák el magukkal családjukat is."

Nem véletlen, hogy valóságos ígéretdömping hangzott el a választások előtti utolsó országértékelésben. Víziójában 2006-ig "minden ma létező autópálya" eléri az országhatárt, ötszáz kilométernyi töltés és gát épül és erősödik meg, tízezerrel több kollégiumi férőhely lesz, megkétszerezik a cigány ösztöndíjasok számát, az akkorin kívül 606 milliárd forinttal több jut az egészségügynek, bevezetik az egyéni számlás nyugdíjrendszert, 7500 szociális bérlakást építenek, ötszörösére növelik az egy főre jutó szociálpolitikai kedvezményeket, megkétszerezik az átlagbéreket és a családi pótlékot, megszüntetik a munkanélküliséget.

Orbán Viktor 2002-es beszéde az Indexen>>>

2003: Medgyessy először

Medgyessy Péter miniszterelnök elirigyelte Orbán Viktor országértékeléseit, így ő is visszatekintett. Igaz, őt nem a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kérte fel és nem a Vigadóban, hanem a parlamentben beszélt. Az elsőbbség azonban Orbáné volt.

A küszöbön álló EU-csatlakozásnak már nem volt olyan lelkes híve, mint négy évvel korábban a NATO-énak. Az ellenérvekkel szemben a mellette szóló érvek "valamivel többet nyomnak a latba". Védelmébe vette azokat, akik kételkedő hangot ütnek meg, mert, mint mondta, minden korábbi várakozást alulmúltak az EU által megszabott feltételek. A kormányon elhatalmasodó rombolási kényszerről beszélt, felsorolásában a Széchenyi-terv megfojtása, az autópálya-építések, a Terror Háza és a (labdarúgó) Bozsik-program szerepelt.

Orbán 2003-as beszéde az Indexen>>>

Medgyessy Péter öt nappal később a parlamentben Orbánnál békülékenyebben értékelt, és meghirdette a gyermekbarátként jellemzett Európa-tervet, ami Orbán 2002-es ígéretgyűjteményére emlékeztetett. A következő országgyűlési választásig ígérte a Modern Művészetek Múzeumát, magyar filmek állami támogatásának 1,5 milliárd forinttal való megemelését, Nobel-díjasok parkját, Erzsébet téri formakultúra központot, ötvenhatos emlékművet (az ötvenedik évfordulóra), mentőállomás-fejlesztést, korház-rekonstrukciót, ingyenes óvodai étkezést és ingyenes tankönyveket, ötmilliárdos iskolafejlesztést, az internet költségeinek csökkentését, és 2003 első felére negyvenezer új munkahelyet.

Medgyessy Péter 2003-as beszéde az Indexen>>>

2004: Közjogi összetöpörödés

Orbán Viktor megint beelőzött hat nappal. Az összetöpörődés éveként jellemezte 2003-at az - időpontegyeztetési nehézségek miatt - az ELTE-n tartott beszédében. Ismét könnyet ejtett a Széchenyi-tervért, és eladósodott, nagy munkanélküliséggel küzdő országként jellemezte Magyarországot, az emberek szoronganak és bizonytalanok, és igyekezett nosztalgiát ébreszteni az előző négy év iránt: "Sokan vannak, akik úgy vélik, az előző ciklusban biztonságban voltak". Az ellenzéki párt akkori bankárkormányozására jellemzően kijelentette: "A jelenlegi bankárgondolkodást mindenki érdekében meg kell változtatni. A pénzalapú gazdaságból ma két szereplőt meg próbálnak kihagyni, az embert és a munkát. Vissza kell adni a munka örömét."

Orbán Viktor 2004-es beszéde az Indexen>>>

Medgyessy Péter a fél évvel később bekövetkezett bukása előtti utolsó országértékelését mondta el a parlamentben. A képviselők segítségét ismét az Európa-terv megvalósításához kérte, de az igazi meglepetést a beszéd második része keltette. A "nyugodt és civilizált" közélet érdekében összefogást sürgetett közjogi kérdésekben. Az európai parlamenti választásra közös választási lista felállítását javasolta (a jelöltek fele ellenzéki, másik fele kormánypárti lett volna), akkori elképzelései szerint 2006-ra 250 fős parlamentet, 2005-re a nép általi köztársasági elnökválasztást javasolt.

Medgyessy Péter 2004-es beszéde az Indexen>>>

2005: Gyurcsány beelőzött

Orbán Viktor először nézhette úgy végig a kormányfő évértékelőjét, hogy ő még nem mondta el a sajátját. A miniszterelnököt már Gyurcsány Ferencnek hívták, aki elődjéhez hasonlóan ismét a parlamentet választotta beszédje helyszínéül.

Az új miniszterelnök beszéde annyiban emlékeztetett Medgyessyére, hogy békülékeny hangot ütött meg, azt kereste, ami összeköt: "Mi a közös bennünk? Hazafiak, demokraták, európaiak vagyunk". Fájlalta, hogy az okos közéleti vitát a "kommunikációs gügyögés" váltotta fel. Az eredmények között említette a megemelt jövedelmeket, a lakásprogramot, az adócsökkentést, az autópálya-építést. A tervek között szólt az arányos közteherviselés megvalósításáról, a felsőoktatás átalakításáról, a határon túliakért vállalt nemzeti felelősségről és a következő évtized nemzeti fejlesztési programjáról. Olyan konkrétumok is elhangzottak, mint a másfél órás menetidejű Budapest-Pécs vasútvonal, a 4-es metró befejezése és az 5-ös megkezdése.

Gyurcsány Ferenc 2005-ös beszéde az Indexen>>>

Új helyszínen - a Körcsarnokban - és új dramaturgiával - Rákay Philip és Kudlik Júlia tett fel kérdéseket - lépett hallgatósága elé Orbán Viktor. Ez már egy politikai nagygyűlés volt, nem pedig egy visszafogott polgári miliőben elhangzott beszéd, mint kezdetben. Orbán a falusiaknak faluparlamentet, a fővárosiaknak a kerékbilincsből való kiszabadítást, a panellakóknak lakásfelújítást, a nőknek családbarát karrierrendszert, a családoknak családbarát adózást ígért.

Orbán Viktor 2005-ös beszéde az Indexen>>>