András, Andor
-3 °C
3 °C

Büntetik az orvost a pazarlásért

2007.02.07. 17:59
Jövő januártól a háziorvosok 8-80 ezer forintos, a szakrendelők akár milliós büntetésre is számíthatnak, ha indokolatlanul írnak fel drága gyógyszereket - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A Fidesz szerint a kormány ezzel a betegek után az orvosoknak is hadat üzent.

Jövő január 1-jétől pénzbüntetésre is számíthatnak az orvosok, ha nem az új gyógyszerrendelési szabályok alapján írják fel az orvosságokat - jelentette be Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A háziorvosokat 8-80 ezer forintig büntetik, a szakrendelők azonban milliós nagyságrendű büntetést is kaphatnak.

Az orvosok már most is használják azt a gyógyszerfelíró programot, amellyel betegeiknek ajánlhatják az olcsóbb gyógyszert. A piacon számos ugyanolyan hatású, de olcsóbb, úgynevezett generikus készítmény van. Ha egy új gyógyszernek lejár a szabadalmi védettsége, azt különböző neveken más gyártók is elkészíthetik, csak ezeknél már nincs benne az árban a kutatás, fejlesztés költsége.

Diktál a beteg, írja a doktor

Fidesz: Hadüzenet az orvosoknak
Felháborító és a elfogadhatatlan, hogy a kormány a betegek után az orvosoknak is hadat üzent, mondta a Fidesz szóvivője. Szíjjártó Péter szerint a kormány szétverte, és a kormányzati pénzbehajtás egyik fő ágazatává tette az egészségügyet, aminek következtében idén 30 százalékkal, közel 50 milliárd forinttal növekednek a lakossági gyógyszerterhek. A kormány most megpróbálja ezért az orvosokra hárítani a felelősséget, megpróbálja szembefordítani az orvosokat a betegekkel - tette hozzá.

Háziorvosok tapasztalatai szerint azonban a betegek nem mindig fogadják el, hogy eddigi megszokott orvosságuk helyett ezentúl egy más nevű, színű vagy csomagolású készítményt szedjenek, mégha a hatóanyag ugyanaz is. Gondot jelent az is, hogy a patikákban nem mindig szerezhető be az olcsóbb variáció.

Szeptembertől már vizsgálják az orvosok gyógyszerfelírási szokásait - jelentette be Horváth Ágnes. Mint korábban az Index kérdésére az Egészségügyi Minisztériumban elmondták: szankcióra az számíthat, aki indokolatlanul és rendszeresen a drágább gyógyszert írja fel a betegnek, vagy csak egy gyártó termékeit részesíti előnyben. Ha szakmailag indokolt a drágább gyógyszer, és ez dokumentálható is, az orvosnak nem kell tartani büntetéstől.

Az intézkedés oka, hogy Magyarországon túl sok gyógyszert és drágán fogyasztanak a betegek - mondta Horváth Ágnes. Ez ma már évi közel 400 milliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosítónak.

Milliárdos megtakarítás

A rendszerben gyakori a pazarlás is, sok beteg megszokta, hogy bármikor felirathat gyógyszert az orvosával, s az gyakran felhasználatlanul marad otthon a fiókban. Az OEP folyamatosan növekvő gyógyszerkiadásai viszont ma már nem fedezhetők a befizetett járulékokból, az orvosságokra szánt keret általában kevés, s a hiányt évről évre a költségvetésnek kell kipótolnia.

Ha tavaly mindenki az ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszert váltotta volna ki, akkor a betegek 18 milliárd forinttal kevesebbet költöttek volna orvosságra, említett egy példát Horváth Ágnes. Nemcsak a betegek, a társadalombiztosítás is túl sokat költ gyógyszerre: míg az EU-országok gyógyszerkiadásai 10 százalékkal nőnek évente, nálunk ez a növekedés 20 százalékos.

Mivel az azonos hatóanyagú, de eltérő fogyasztói árú gyógyszereken az OEP-támogatás fix összegű, az olcsóbb készítmények felírása az egészségbiztosító kiadásait önmagában nem csökkenti. Ezt más eszközzel kívánja elérni a gyógyszergazdaságossági törvény. Ha például több gyógyszer fogy, mint amennyit az OEP egy évben arra előirányoz, a túllépés összegének egy részét is a gyártóknak kell megfizetniük.