András, Andor
-3 °C
3 °C

Nem minden beteg akar olcsóbb gyógyszert

2007.01.17. 12:38
Az Egészségügyi Minisztérium cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc túl szigorúnak találta volna az orvosok gyógyszerfelírását szabályozó, most készülő rendeletet. Az orvosok indokolatlan büntetéstől tartanak, a rendelet következményeitől tartó gyógyszergyártók pedig élesen bírálják a szabályozást. Egy háziorvos szerint nem minden beteg akar olcsóbb gyógyszert magának.

Az Egészségügyi Minisztérium cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc túl szigorúnak ítélte volna az orvosok gyógyszerfelírását szabályozó, most készülő rendeletet. A rendelet kidolgozása zajlik, nem kaptunk figyelmeztetést a miniszterelnöktől – válaszolták az Index kérdésére a tárca sajtóosztályán.

A háziorvosoknak és szakorvosoknak hamarosan fel kell ajánlani a betegeknek a piacon lévő olcsóbb gyógyszereket. Ezek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint a beteg által eddig szedett pirulák.

Büntetéstől tartanak az orvosok

Gyógyszerár-kalkulátor betegeknek

Az interneten a betegek is megnézhetik, hogy gyógyszerüket milyen másik, azonos hatású, ám olcsóbb készítménnyel lehet helyettesíteni. Pontosabban megnézhetnék, ám az egészségügyi tárca által indított www.terapia2007.hu honlap gyógyszerár-kalkulátora csak alig-alig vagy egyáltalán nem működik. A nehézségeket a minisztérium a rendszer túlterheltségével indokolja.

A honlap részletes információkat tartalmaz az egészségügyi reformról, így a kórházátalakításokról és a gyógyszergazdaságossági törvény hatásairól vagy a patikán kívül árusítható szerekről.

A honlapot az Egészségügyi Minisztérium megbízásából 7,2 millió forintért a Sawyer Miller Group Kft. készítette. A céget Demszky Gábor korábbi kampányfőnöke, Bruck Gábor vezeti. A Magyar Nemzet szerint a cég korábban számos megbízást kapott a szabaddemokrata vezetésű fővárosi önkormányzattól, s egy közbeszerzési eljáráson elnyerte a BKV 2010-ig szóló, 300 milliós megbízását. Az Egészségügyi Minisztérium 25 millió forintot költ a „Gyógyuljon olcsóbban” kampányra, a hirdetéseket lapokban teszik közzé.

A tárca tervei szerint a január végéig elkészülő rendelet határozza majd meg az orvosok gyógyszerfelírási szokásainak nyomonkövetését és szankcionálását. Egy átmeneti időszak után március 1-től már ellenőrzik is, milyen gyógyszereket írnak fel. Ha valaki indokolatlanul és rendszeresen a drágább gyógyszert írja fel, illetve kimutathatóan csak egy gyártó termékeit részesíti előnyben, azt először figyelmeztetik, később viszont visszafizettetik vele az ezekre a gyógyszerekre eső OEP-támogatást.

Mint a tárcánál kérdésünkre elmondták: ha szakmailag indokolt a drágább gyógyszer, az orvost semmilyen szankció nem sújtja. Az orvosok viszont attól tartanak, óhatatlanul is megbüntetik őket. A beteg ugyanis dönthet úgy, hogy marad eddigi drágább gyógyszerénél vagy az olcsóbbat választja. Ezt aláírásával is tanúsítania kell.

Egy XIII. kerületi háziorvos az Indexnek azt mondta: tegnap óta ő is olcsóbb készítményeket ajánl betegeinek, akik furcsálják ezt. Sok betegnek hiába mondja, hogy ezentúl egy más nevű, de olcsóbb készítményt váltson ki a patikában, a páciensek ragaszkodnak eddigi megszokott gyógyszerükhöz.

A gyógyszerkiválasztáshoz készült számítógépes program gyakran ajánl fel olyan gyógyszert, amelyet a patikákban nem árulnak. Erre panaszkodott egy Pest melleti kistelepülés háziorvosa. Mint mondta: náluk csak egy kis patika van, ahol ezeket a gyógyszereket nem árulják.

Ezek az úgynevezett fantomkészítmények csak ezért vannak a gyógyszerlistán, mert egy-egy hatóanyagcsoportban a fix OEP-támogatás mértékét a legolcsóbb gyógyszer alapján határozzák meg.

Aggódnak a gyógyszergyártók

A programmal más baj is van. A weborvos.hu szerint taz OEP honlapjáról letölthető szoftver bizonyos esetekben törli a számítógép operációs rendszerét. Ezen kívül csak a gyógyszer teljes árát tartalmazza, azt nem, mennyit kell fizetnie a betegnek.

Élesen bírálta a gyógyszerfelírás szabályozását az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Tegyük hozzá, hogy az új szabályozás leginkább ezeket a gyógyszercégeket sújtja majd, hiszen ők saját fejlesztésű és még szabadalmi védettség alatt álló készítményeket gyártanak, amelyek értelemszerűen drágábbak. A szabályozás nem titkoltan a már szabadalmi oltalom alól kivont, olcsóbb, generikus készítmények fogyasztása felé szeretné terelni a betegeket.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a szabályozás oda vezethet, hogy az éppen legolcsóbb termék függvényében a betegek akár havonta más gyógyszer fogyasztására kényszerülnek. A terápia megváltoztatásának a gyógyszergyártók szerint jelentős többletköltségei vannak, új laborvizsgálatokat kell végezni, s mellékhatások jelentkezhetnek.