280 gyógyszer patikán kívül, Algopyrin csak receptre

2007.01.04. 13:55
Kétszáznyolcvan gyógyszert lehet majd benzinkutaknál, bevásárlóközpontokban is venni. A népgyógyszernek számító Algopyrint, Quarelint, Demalgont azonban nem engedik ki a gyógyszertárakból, sőt január végétől ezeket csak receptre adják ki.

Összesen 280 fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, savlekötő, vitamin, kalciumtartalmú készítmény, krém, torokfertőtlenítő valamint szem- és orrcsepp található azon a listán, amely a gyógyszertáron kívül árusítható készítményeket sorolja fel. Ezek a gyógyszerek hamarosan éjjel-nappal nyitvatartó benzinkutaknál, bevásárlóközpontokban és drogériákban is kaphatók lesznek. A patikán kívül kapható készítmények listája>>>

Mellékhatások

Nem minden gyógyszerre lesz dobozdíj

Január 16-tól nem minden gyógyszer után, csak az eddig ingyenes (100 százalékos támogatású) készítményekért kell 300 forintos térítési díjat fizetni. A 300 forintos díj egyrészt azt fejezi ki, hogy ezek a készítmények nem ingyen vannak, befizetése másrészt lehetővé teszi a készítmények felírásának ellenőrzését és a pazarlás megállítását. Többnek közülük ugyanis több tízezer vagy százezer forint is lehet a tényleges ára. A közgyógyellátottak továbbra is ingyen juthatnak ezekhez a gyógyszerekhez.

Több más gyógyszer ára emelkedni fog január közepétől. Ezeknek a készítményeknek az árát eddig 90, 70 vagy 50 százalékban fizette az egészségbiztosító. A támogatás azonban csökkenni fog, így a betegnek többet kell majd fizetni értük.

Mint az Index korábban megírta, a listára nem kerültek fel olyan közismert népgyógyszerek mint az Algopyrin, a fejfájás elleni Quarelin vagy a menstruációs görcsökre használt Meristin. Ezek ugyanis metamizol-nátriumot tartalmaznak, amely nagy mennyiségben és túlérzékenységi reakció esetén a fehérvérsejtszám súlyos csökkenését okozhatja. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleménye alapján nem engedik ki a patikákból a Demalgont és a Germicidet sem a mellékhatások miatt.

Nem véletlen, hogy ezek a gyógyszerek az Európai Unió legtöbb országában csak vényre adhatók ki, s néhány országban nem is forgalmazzák már ezeket. Január végétől ezért az Algopyrint, a Demalgont, a Germicidet és a Quarelint Magyarországon is csak receptre adják ki – jelentette be Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Nem mindenki juthat tehát hozzá megszokott gyógyszeréhez a jövőben, ha éjjel lázas vagy fáj a foga. Láz- és fájdalomcsillapításra a klasszikus Aspirint, és a modernebb, paracetamol-tartalmú gyógyszereket lehet majd patikán kívül venni. Ugyan nagy mennyiségben fogyasztva ezeknek is lehetnek veszélyes mellékhatásaik, ezt azonban úgy küszöbölik ki, hogy a benzinkutaknál csak kisebb kiszerelésben lehet árusítani majd ezeket.

Tájékoztatás interneten vagy telefonon

Eddig az Agip és a Drogerie Markt jelentette be, hogy 2007-től forgalmazza a vény nélkül árusítható gyógyszerek többségét.

A patikán kívül árusítható gyógyszerek körét újra és újra felülvizsgálják, így bővülhet vagy esetleg szűkülhet is a lista. Azoknak az elárusító helyeknek, amelyek gyógyszert akarnak árulni, az ÁNTSZ-nél kell kérni az erre vonatkozó engedélyt.

A parlament által nemrégiben elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény szerint patikán kívül csak elkülönített helyen szabad gyógyszert árulni, s lehetővé kell tenni, hogy a vásárló telefonon vagy interneten megfelelő tájékoztatást kapjon. Fiatalkorúnak nem adható ki gyógyszer.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla