Bernadett
0 °C
4 °C

Háromszáz gyógyszert árulhatnak patikán kívül

2006.11.28. 17:24
Kapcsolódók (7)
Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - mondta az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára. A gyógyszerészkamara szerint az Egészségügyi Minisztérium nem a betegek, az egészségügyi szakma érdekét képviseli, hanem a kereskedők és az üzleti befektetők "pártján áll".

Bár a pontos lista még nincs kész, várhatóan közel 300 készítményt, láz- és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, cseppet és kenőcsöt lehet majd a gyógyszeráron kívül is megvenni - hangzott el azon a találkozón, amelyen az Egészségügyi Minisztérium a hiper- és szupermarketek, a drogéria- és benzinkútláncok képviselőivel tárgyalt a patikán kívül árusítható gyógyszerek forgalmazásáról.

A parlament által nemrégiben elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény szerint patikán kívül csak elkülönített helyen szabad gyógyszert árulni, s lehetővé kell tenni, hogy a vásárló telefonon vagy interneten megfelelő tájékoztatást kapjon. Fiatalkorúnak nem adható ki gyógyszer.

Tisztességes árréssel dolgoznak?

Ezek a készítmények szabadárasak lesznek, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny várható - mondta Horváth Ágnes, a minisztérium szakállamtitkára.

Némelyik gyógyszert a megszokottnál kisebb kiszerelésben árusíthatnak majd patikán kívül. Ezzel igyekeznek megelőzni a mérgezéseket vagy a túlgyógyszerezést. Ismert például, hogy a vény nélkül kapható paracetamol tabletták hatóanyag nagy mennyiségben károsíthatja a májat.

Bízunk abban, hogy a lakosság ezzel a lehetőséggel jól jár - fejtette ki Erdélyi Tamás, az Agip Hungária Zrt. non-oil vezetője. Azt nem tudta pontopsan meghatározni, mennyit kell majd költeni a cégnek a gyógyszerek forgalmazásának elindítására. Mint mondta: fél vagy egy égv múlva lehet majd felmérni, melyek azok a készítmények, amelyeket a kútnál keresnek az emberek.

Az Agip képviselője azt ígérte: "tisztességes" árrést fognak megállapítani". Erdélyi Tamás véleménye szerint nem lesznek drágábbak a készítmények, mint a patikákban, és követik majd a konkurrens cégek árpolitikáját is.

A gyógyszerészkamara ellenzi

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a betegtájékoztatásra helyezte a hangsúlyt. Véleménye szerint a patikán kívüli gyógyszerárusítással a kistelepülések járnak majd jól.

Dezső Antal, a Gyógyszerfutár Kft. vezetője szerint nem politikai kérdés a gyógyszerek patikán kívüli árusítása. Igény van ezekre a szolgáltatásokra, így a Gyógyszerfutár szolgáltatásaira is, azonban a kft.-től vényre kiadható gyógyszer is rendelhető - jegyezte meg.

A Magyar Gyógyszerész Kamara végig ellenezte a gyógyszerek patikán kívüli árusítását, s mot is úgy látja: nincsenek meg a garanciák a gyógyszerek biztonságos bezserzésére, tárolására és kiadására. Horváth Tamás, a kamara új elnöke szerint az Egészségügyi Minisztérium nem a betegek, az egészségügyi szakma érdekét képviseli, és nem a gyógyszerbiztonságot tartja szem előtt, hanem a kereskedők, az üzleti befektetők "pártján áll".