Vilhelmina
11 °C
28 °C

Tüntetni fog az ország összes patikája

2006.09.25. 17:01
Kétórás figyelmeztető demonstrációt tartanak az ország összes gyógyszertárában, miután a kormány nem hajlandó tárgyalni a patikaliberalizáció visszavonásáról. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a kormány egyértelmű döntése után már nem vonhatók vissza a szabad gyógyszerpiacról szóló elképzelések, legfeljebb a részletkérdésekről lehet tárgyalni.

Folytatódnak a liberalizáció elleni demonstráció a patikákban – határozott a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége. A gyógyszerészek szeptember 15-i nagygyűlésükön úgy döntöttek: szeptember 22-ig adnak haladékot a kormánynak, hogy a szabad patikalapításra és bizonyos gyógyszerek patikán kívüli árusítására vonatkozó elképzeléseit visszavonja.

A minisztérium nem tárgyal

A gyógyszerészek egy tárgyalódemonstráció felállítását kérték a minisztériumtól, amellyel arról tárgyalhattak volna, hogyan lehet megoldani a jobb ellátást, új patikák alapítását, a hosszabb nyitvatartást, a gyógyszerek internetes rendelését patikaliberalizáció nélkül. A kamara például vállalta, hogy azokban a régiókban, ahol nincs elég gyógyszertár, 100-120 új patikát nyit.

Az egészségügyi tárcától a kijelölt határidőig semmilyen visszajelzést nem kaptunk, ezért folytatjuk demonstrációnkat – mondta az Indexnek Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A patikákban ezért hamarosan két órás figyelmeztető demonstrációt tartanak, természetesen úgy, hogy ez a betegek ellátását ne veszélyeztesse – tette hozzá a kamarelnök. A tiltakozást egyre hosszabb időtartamban addig folytatják, amíg érdemi megállapodás nem születik.

A gyógyszerészek már eddig is osztottak szórólapokat a patikákban, élőlánccal vettét körbe a kamara épületét, szeptember 15-i közgyűlésükön pedig háromezren tiltakoztak a patikaliberalizáció ellen és kifütyülték Molnár Lajos egészségügyi minisztert.

Közgyűlésünkön tételesen bebizonyosodott, hogy a patikák liberalizációja nem Európai Uniós álláspont, s a nyugat-európai tapasztalatok szerint több országban rosszabb ellátást, magasabb árakat, a gyógyszerbiztonság romlását és monopóliumok kialakulását eredményezte – állította a kamara elnöke.

A kormány döntése visszavonhatatlan

A kormány döntését nem lehet visszavonni, az egyértelműen a patikaalapítás és a gyógyszerellátás liberalizációja mellett döntött – közölte az Index kérdésére az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. A minisztérium azért nem jelölt ki tárgyalódelegációt, mert az alapkérdések megváltoztatásáról már nem lehet és nem is tud tárgyalni. A tárca ugyanakkor számít a gyógyszerészszakma együttműködésére a részletkérdések kidolgozásában – közölte a tárca.

Úgy tudjuk, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtökre tárgyalásra hívta a kamara vezetését. Információink szerint a megbeszélésen a kamara és a szakma segítségét kérik a szükséges jogszabályok kidolgozásához, de a patikaliberalizáció visszavonása itt sem kerül szóba.