Árpád
-2 °C
4 °C

Tüntetni fog az ország összes patikája

2006.09.25. 17:01
Kétórás figyelmeztető demonstrációt tartanak az ország összes gyógyszertárában, miután a kormány nem hajlandó tárgyalni a patikaliberalizáció visszavonásáról. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a kormány egyértelmű döntése után már nem vonhatók vissza a szabad gyógyszerpiacról szóló elképzelések, legfeljebb a részletkérdésekről lehet tárgyalni.

Folytatódnak a liberalizáció elleni demonstráció a patikákban – határozott a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége. A gyógyszerészek szeptember 15-i nagygyűlésükön úgy döntöttek: szeptember 22-ig adnak haladékot a kormánynak, hogy a szabad patikalapításra és bizonyos gyógyszerek patikán kívüli árusítására vonatkozó elképzeléseit visszavonja.

A minisztérium nem tárgyal

A gyógyszerészek egy tárgyalódemonstráció felállítását kérték a minisztériumtól, amellyel arról tárgyalhattak volna, hogyan lehet megoldani a jobb ellátást, új patikák alapítását, a hosszabb nyitvatartást, a gyógyszerek internetes rendelését patikaliberalizáció nélkül. A kamara például vállalta, hogy azokban a régiókban, ahol nincs elég gyógyszertár, 100-120 új patikát nyit.

Az egészségügyi tárcától a kijelölt határidőig semmilyen visszajelzést nem kaptunk, ezért folytatjuk demonstrációnkat – mondta az Indexnek Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A patikákban ezért hamarosan két órás figyelmeztető demonstrációt tartanak, természetesen úgy, hogy ez a betegek ellátását ne veszélyeztesse – tette hozzá a kamarelnök. A tiltakozást egyre hosszabb időtartamban addig folytatják, amíg érdemi megállapodás nem születik.

A gyógyszerészek már eddig is osztottak szórólapokat a patikákban, élőlánccal vettét körbe a kamara épületét, szeptember 15-i közgyűlésükön pedig háromezren tiltakoztak a patikaliberalizáció ellen és kifütyülték Molnár Lajos egészségügyi minisztert.

Közgyűlésünkön tételesen bebizonyosodott, hogy a patikák liberalizációja nem Európai Uniós álláspont, s a nyugat-európai tapasztalatok szerint több országban rosszabb ellátást, magasabb árakat, a gyógyszerbiztonság romlását és monopóliumok kialakulását eredményezte – állította a kamara elnöke.

A kormány döntése visszavonhatatlan

A kormány döntését nem lehet visszavonni, az egyértelműen a patikaalapítás és a gyógyszerellátás liberalizációja mellett döntött – közölte az Index kérdésére az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. A minisztérium azért nem jelölt ki tárgyalódelegációt, mert az alapkérdések megváltoztatásáról már nem lehet és nem is tud tárgyalni. A tárca ugyanakkor számít a gyógyszerészszakma együttműködésére a részletkérdések kidolgozásában – közölte a tárca.

Úgy tudjuk, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtökre tárgyalásra hívta a kamara vezetését. Információink szerint a megbeszélésen a kamara és a szakma segítségét kérik a szükséges jogszabályok kidolgozásához, de a patikaliberalizáció visszavonása itt sem kerül szóba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?