Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fizetni kell az ingyengyógyszerért is?

2006.08.23. 18:45
A túlzott gyógyszerfogyasztás visszafogására az egészségügyi miniszter az eddig ingyenes készítményeknél is bevezetne egy néhány száz forintos térítési díjat. A gyógyszerészkamara elnöke szerint ez elsietett lépés lenne. Hávelné Szatmári Katalin megfontolásra ajánlja a svéd rendszert, ami szerint ha a beteg gyógyszerkiadásai túllépik jövedelmének bizonyos százalékát, afelett kaphat ingyen gyógyszereket.

Indokolt és hatékony lépés lenne, ha a jövőben minimális térítési díjat kellene fizetni a jelenleg ingyenes gyógyszerekért - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A mostani ingyenesség a miniszter szerint növeli a gyógyszerfogyasztást, amelynek mértéke óriási Magyarországon - mondta Molnár Lajos.

Elvetett javaslatok

A dobozdíj ötlete már korábban felmerült. Az egészségügyi reformelképzeléseket összefoglaló Zöld könyv szerint az egyre növekvő gyógyszerkiadások megállítására alkalmas lehet a dobozdíj bevezetése. Az eredeti terv az volt, hogy minden gyógyszerért sávosan egységes árat - 600, 1000 vagy 1200 forintot - kell fizetni.

Ezt azonban a szocialista frakció sem támogatta. Később az körvonalazódott, hogy határozzanak meg – néhány száz forintos – minimális árat, amelynél egyetlen készítmény sem lehetne olcsóbb.

Nem tartja feltétlenül jó ötletnek a dobozdíj bevezetését Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Az érdekképviselet vezetője szerint a dobozdíj nem feltétlenül csökkentené a fogyasztást, s vannak olyan készítmények, amelyek valós ára száz forint alatt van.

Betegség és rászorultság

A kamara szerint a gyógyszer-támogatási rendszer megreformálását ezért csak alapos hatásvizsgálatok, a betegszervezetekkel és kamarákkal való konzultáció után lehet elkezdeni. Egyébként a közgyógyellátás reformja július 1-től megindult. Ha a betegek személyre szabott gyógyszerkeretüket túllépik, onnan már fizetniük kell.

Ma Magyarországon két jogcímen - a betegség és a rászorultság elvén - lehet ingyenesen gyógyszerhez jutni. A nagyon súlyos (például rákos) betegek életmentő gyógyszerei sok esetben több tízezer forintba kerülnének. Ezeknél nem mérlegelhetik, hogy valaki meg tudja-e venni a készítményt. A gyógyszereket a súlyos betegek térítésmentesen kapják meg, s felírásuk nagyon szigorú feltételekhez és szakorvosi vizsgálatokhoz van kötve.

A szegények, nyugdíjasok, a szociálisan hátrányos helyzetűek a közgyógyellátási rendszer keretében kapnak ingyen gyógyszereket. Az ingyenes gyógyszerek körét úgy határozzák meg, hogy azok minden betegségcsoport kezelésére alkalmasak legyenek.

Egyik forrásunk szerint az ingyenes gyógyszerek térítési díja a visszaélések megakadályozását is célozza. Előfordultak ugyanis olyan esetek, hogy közgyógyellátottak drága gyógyszereket irattak fel ingyenesen, majd ezeket eladták másoknak.

Jövedelemarányos rendszer

Hávelné Szatmári Katalin Magyarországon kialakult tradíciója van bizonyos gyógyszerek ingyenességének, ezért bizonyos csoportokat rendkívül érzékenyen érintene a hagyománynak megtörése. Súlyos félreértés azonban, hogy aki ingyen kapja a gyógyszert, annak nincsenek kiadásai, hívta fel a figyelmet a gyógyszerész kamara elnöke. Aki súlyos beteg vagy idős, annak számos más készítményért kell pénzt kiadnia.

A mostani rendszerben ugyanakkor egy cukorbeteg takarítónő és egy bankigazgató is egyaránt térítésmentesen kapja a szükséges gyógyszereket. A gyógyszerészkamara elnöke szerint ezért érdemes lenne elgondolkodni egy olyan rendszeren, amely egyszerre veszi figyelembe a betegség elvét és a szociális helyzetet. Svédországban például a jövedelem arányában határozzák meg a térítésmentességet. Ha a beteg gyógyszerkiadásai túllépik jövedelmének 10 százalékát, afelett már nem kell fizetnie a készítményekért.