Benedek
-5 °C
5 °C

Gyurcsány szerint Orbán kesztyűt dobott az arcukba

2005.07.28. 07:43
Orbán Viktor hétvégi mondatai nem méltók sem hazafihoz, sem demokratához, mondta Gyurcsány Ferenc a Fidesz-elnök tusnádfürdői beszédére, amelyben többek közt azt mondta, a baloldal időnként ráront saját nemzetére. Gyurcsány is elismeri, hogy a nemzetpolitikában évtizedes adósságot kell törleszteniük.

"Nem akarom felvenni azt a kesztyűt, amit bántón, goromba módon Orbán Viktor az arcunka dobott" - reagált szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Fidesz-elnök Tusnádfürdőn elhangzott beszédére. Gyurcsány együttműködést ajánlott a Fidesznek háború helyett, és a megértés politikáját megbélyegzés helyett az MSZP elnökségi ülése után, adta hírül a Népszabadság.

"E goromba és brutális" kijelentés nem méltó sem hazafihoz, sem demokratához, reagált Orbán Vitkor tusnádfürdői mondatára, miszerint "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére".Gyurcsány szerint Orbán kétségbe vonta az övéitől eltérő nézetek létjogosultságát, pedig ehhez senkinek sincs joga. Orbán Viktor ne csináljon a rossz mondatokból rossz politikát, mondta a miniszterelnök. Az MSZP elnöksége felszólította a Fidesz-elnököt, hogy vonja vissza kijelentéseit.

A "Magyarország jövője jövőre" címet viselő előadásában Orbán a baloldal vétkei között példaként említette Kun Bélát, a Rákosi-korszak vezetőit és azokat, akik 1956-ban leverték a forradalmat. Orbán szerint ugyanígy rontott rá saját nemzetére a kettős állampolgárság ügyében a nem mellett állást foglaló magyar baloldal.

Nemzetpolitika az MSZP-ben

A kormányfőnek a nemzeti elkötelezettségű baloldaliakkal, és nem Orbán Viktorral vagy a Fidesszel van vitája, reagált az előbbiekre Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A kormánynak semmilyen nemzetpolitikai koncepciója nincs, és az MSZP-ben is erőteljes nemzeti fordulatra lenne szükség, mondta. Révész szerint Gyurcsánynak december 5-e óta nem volt bátorsága összehívni a Magyar Állandó Értekezletet.

"Magyarországnak valóban nemzetpolitikai fordulatra lenne szüksége" - reagált a tusnádfürdői beszédre Géczi József Alajos MSZP-s politikus kedden. Hiller István pártelnök a csütörtöki Nap-Keltében a politikus nyilatkozatát idézve cáfolta, hogy Géczi más álláspontot képviselne a nemzetpolitikáról, mint ők.

Hiller az MTV műsorában azt is elmondta, kész a miniszterelnökkel együtt Erdélybe utazni, hogy a határon túli magyarság képviselőivel megbeszélést folytasson "egy előre megbeszélt időpontban, mondjuk az RMDSZ szervezésében". Hiller reményei szerint a kormánynak őszre sikerül olyan, jogokat és lehetőségeket tartalmazó megoldást kidolgoznia, amely "jobb feltételekhez juttatja" a határon túl élő magyarokat.

Gyurcsány a Népszabadságnak elismerte, hogy a nemzetpolitikában évtizedes adósságot kell törleszteniük.