Györgyi Kálmán hallgat

2000.03.02. 23:43
A legfőbb ügyész sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt kész azokat az értesüléseket, miszerint a lemondását fontolgatná. Sajtóértesülések szerint már elkészültek a lemondás dokumentumai, sőt, Györgyi Kálmán már korábban jelezte lemondási szándékát, és a lemondólevelet várhatóan a csütörtöki postával kézbesítik. Az ügyben teljes a hírzárlat, a sajtó azonban jólértesült

Györgyi Kálmán
Gondoskodni akart a jogok védelméről
Györgyi Kálmán, az ELTE jogi karának egykori docense, az 1989/90-es évben dékánja, tíz éve tölti be a legfőbb ügyész posztját. A törvény szerint a legfőbb ügyész a köztársasági elnökön keresztül juttatja el lemondását a parlament elnökének. A főügyész felmondási ideje hat hónap, ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy kinevezzék utódját. Faragó András, a köztársasági elnök szóvivője szerint Györgyi Kálmán szerdai, Göncz Árpádnál tett látogatásakor személyes beszélgetés zajlott.

Az RTL Klub szerda esti híradása szerint elkészültek a lemondás dokumentumai. Napi Magyarország szerint Györgyi Kálmán már korábban jelezte lemondási szándékát, és a lemondólevelet várhatóan a csütörtöki postával kézbesítik (egyelőre nem érkezett meg).

Az esetleges felmondáshoz vezető történet legújabb fejezete az SZDSZ Legfobb Ügyészhez intézett levele, melyben a párt vezetői kérik, hogy a legfőbb ügyész a Magyar Televízió Közalapítvány muködésének törvényessége helyreállítása érdekében ügyészi törvényességi felügyeleti jogával élve a Ptk.74/F.§(1) bekezdése alapján tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Györgyi megállapította, hogy az MTV kuratóriumának feloszlása után keletkezett helyzet törvénytelen, a törvénytelen helyzet felszámolása érdekében azonban az ügyészség nem indíthat eljárást, mert nem a Közalapítvány muködése törvénytelen, hanem az alapítóé - vagyis az Országgyűlésé, és ezzel szemben az ügyészségnek nincs hatásköre.

Az ügyészség

A Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint az ügyészség közreműködik annak biztosításában, hogy a társadalom valamennyi szervezete, minden állami szerv és állampolgár megtartsa a törvényeket. Törvénysértés esetén - törvényben meghatározott esetekben és módon - fellép a törvényesség védelmében.

Az ügyészség törvényben meghatározott ügyekben nyomozást végez, felügyeletet gyakorol a nyomozás törvényessége felett, képviseli a vádat a bírósági eljárásban, továbbá felügyeletet gyakorol a büntetés -végrehajtás törvényessége felett.

A Magyar Köztársaság legőbb ügyésze és az ügyészség gondoskodik az állampolgárok jogainak védelméről, valamint az alkotmányos rendet, az ország biztonságát és függetlenségét sértő vagy veszélyeztető minden cselekmény következetes üldözéséről.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja, a legfőbb ügyész helyetteseit a legfőbb ügyész javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A legfőbb ügyész az Országgyűlésnek felelős, és működéséről köteles beszámolni.

A Legfobb Ügyész említést tesz egy korábbi, más - egyes információk szerint az MTV elnöke - által kezdeményezett eljárásról is, mely szerint. Dr. Áder Jánoshoz, az Országgyulés elnökéhez december 9-én levelet intéztek a mostanihoz hasonló tartalommal. Felmerül az a kérdés, hogy az Országgyulés elnöke december 9. óta miért nem intézkedett.

Az MSZP és SZDSZ elnöke egybehangzóan úgy ítéli meg, hogy Áder János méltatlanná vált az Országgyulés elnöki posztjára. Magyar Bálint és Kovács László is úgy vélte, hogy nem a törvényesség felett orködo legfobb ügyésznek, Györgyi Kálmánnak, hanem a törvényt megsérto fideszes házelnöknek kellene távoznia posztjáról.

Kedden a médiatestületek megválasztásáról szóló határozati javaslat szavazásakor az ellenzék kivonult az ülésteremből, ám a törvényhozás megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület elnökét és hat tagját, továbbá a Magyar Rádió Kuratóriuma elnökét és elnökségének tagjait.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint sajnálatos és felelőtlen minden olyan megnyilvánulás az ellenzéki pártok részéről, amellyel "saját, egymás közötti megegyezési képtelenségükért a médiatörvény előírásait és az Alkotmánybíróság döntését semmibe véve a kormánykoalíció pártjait és a házelnököt igyekeznek felelőssé tenni".- tartalmazza Szájer József frakcióvezetője nyilatkozata. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja önmérsékletre kérte az ellenzéket és felhívta a figyelmet arra, hogy ha az ellenzéki pártok megegyeznek egymással, akkor továbbra is kész az ellenzéki oldal médiakurátorainak megválasztására

Meg nem erősített hírek szerint koalíciós körökben a legfőbb ügyész lehetséges utódaként többen Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét emlegetik.

Györgyi Kálmán a Belügyi Szemle legfrissebb számában megjelent interjújában kijelentette: "Nagyon szeretném, ha a megbízatásom lejárta után régi munkahelyem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi kara visszafogadna (...) Számomra az Egyetem tér 1-3. kapuján átlépni ma is olyan, mintha templomba lépnék."