Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az adórendszert, nem a kormányt alakítaná át Gyurcsány

2005.01.20. 08:48
Nem tervez strukturális és politikai irányváltást, így kormánya átalakítására sem készül Gyurcsány Ferenc. A kormányfő adóreformot ígér, akár már az év közben is csökkentené az adókat. Az államigazgatás és az egészségügy reformját azonban a következő kormányzati ciklusra halasztaná.

Adóreformot, nem kormányátalakítást tervez Gyurcsány Ferenc, derült ki a kormányfő a Napi Gazdaságnak adott interjújából. Hivatali ideje első száz napját értékelve kijelentette, nem készül strukturális irányváltásra, így az MSZP élére távozó kultuszminisztere, Hiller István kivételével kormánya minden tagja a helyén marad.

Az adóreformot azonban akár már az év közben végrehajthatja a kormány, mondta el Gyurcsány a Napi Gazdaságnak. Az adórendszer átalakításához az eva és a társasági adó (tása) átalakítása szolgáltat példát, Romániához és Szlovákiához hasonlóan itthon is elképzelhető az adóterhek radikális csökkentése. Bár az eva és a tása példája bizonyítja, hogy kisebb adókulcs is magasabb bevételeket hozhat, az adócsökkentést előbb modellezni kell, mondta. "A költségvetés adóbevételeének legalább szinten kell maradnia", mondta, azaz az adóreform csak akkor valósítható meg, ha az eddig csak a feketegazdaságban forgó pénzeket is bevon az adózásba.

Gyurcsány elismerte ugyan, hogy az ország versenyképességét jelentősen rontja az államigazgatás alacsony hatékonyságú működése. a bürokrácia reformjára azonban koncepció hiányában leghamarabb a következő kormányciklusban kerülhet sor. Hasonló a helyzet az egészségügyi reform terén, az őszi viták alapján Gyurcsány úgy véli, a közmegegyezés minden eddiginél messzebbre került.

Az árfolyam-politikáról szólva Gyurcsány megjegyezte, hogy túl erősnek tartja a pillanatnyi forintárfolyamot, de, mint mondta, Kormányának nincs konkrét árfolyamcélja. Az Euró bevezetésével kapcsolatban elmondta, hogy tartja magát a konvergenciaprogramhoz, mely alapján Magyarországon 2010-ben vezethetik be az európai közös valutát.