Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány kiborult Orbán beszédkönyvén

2007.06.19. 15:32
Éles kirohanást intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon politikusok ellen, akik pénzért árulnak a beszédeikből szerkesztett könyveket.

"Szem- és gyomorforgatónak tartom azt, hogy egy aktív politikus pénzért árulja politikai beszédeit, és ebből több millió forintos családi jövedelemre tesz szert" - mondta Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjújában kedden. A miniszterelnök bár nem nevezte meg Orbán Viktort, egyértelmű volt, hogy a Fidesz elnökéről beszél.

Jótékony célra kellene költeni

"Nem ismerek még egy példát, hogy aktív politikus, saját közvetlen politikai tevékenységéből így kívánna hasznot húzni. Ennek az a vége, hogy holnapután a parlamentben elmondott beszédéért is pénzt fog valaki kérni" - hangoztatta. (Áder János 2005-ben Visszaszámlálás címmel jelentette meg napirend előtti felszólalásait.) Gyurcsány Ferenc úgy látja, ha valaki ebből mégis pénzt csinál, akkor az a kötelessége, hogy a bevételt jótékony célra, civil szervezeteknek ajánlja fel.

A kormányfő elképesztőnek nevezte azt, hogy a Fidesz elnöke másodszor is "eljátssza ugyanazt, vagyis hazaviszi a pénzt és elkönyveli, hogy van tizenegynéhány millió forintom abból, hogy összegyűjtöttem a beszédeimet".

Véleménye szerint ez különösen akkor elképesztő, ha valaki politikájának középpontjába az erkölcsöt állítja. "Az nem megy, hogy plebejus politikát hirdetek, harcolok az új arisztokráciával szemben és a legellentmondásosabb, rosszízű dzsentri magatartást folytatom" - mondta. A kormányfő kijelentette: erkölcsi kérdésekben csak erkölcsileg feddhetetlen ember mondjon megalapozott véleményt.

Gripen-ügy

A miniszterelnök beszélt a Gripen-ügyről is. Azt mondta, túl sok a kétely és a gyanú Magyarország szerepével kapcsolatban a Gripen-beszerzés ügyében, hogy ott és akkor milyen motiváció alapján született meg a döntés.

Gyurcsány Ferenc közölte, úgy tudni, a Fidesz-kormány idején a Gripenek beszerzésével összefüggő előkészítő tanulmányban létezett egy egyértelmű sorrend a pályázók között, amely a meghatározó alapdokumentum volt a nemzetbiztonsági kabinet üléséig. "Kérdés, hogy ott mi történt, ezt azonban mi sem tudjuk" - hangsúlyozta a kormányfő.