Eleonóra
-1 °C
2 °C

Eladósodott az üzemromboló képviselő

2001.04.28. 13:52
Vagyonnyilatkozata alapján csak tetemes készpénztartozás felhalmozásával tudott Gyuga Pál volt fideszes, jelenleg független képviselő kikeveredni a tavaly nagy nyilvánosságot kapott keszthelyi, varrodarombolással végződő telephelyvitából. A Torgyán József után második legeladósodottabb honatya több mint 33 millió forintnyi adósságot vallott be, ám az Indexnek úgy nyilatkozott: jól halad az a másfélmilliárdos beruházás, amelynek keretében a varroda helyén most üzletközpontot épít a képviselő.
Öt év alatt 200 millió forintot vettek ki a zsebemből, kénytelen voltam személyi kölcsönt felvenni - reagált megkeresésünkre szombaton Gyuga Pál független képviselő, aki vagyonnyilatkozata alapján Torgyán József kisgazda pártelnök után a második legeladósodottabb honatya. Keszthely volt fideszes, tavaly május óta független egyéni képviselője vagyonnyilatkozatában 32.480.000 Ft banki és 1.200.000 Ft magánszeméllyel szembeni tartozást ismert el, emellett 1998-as anyagi helyzetéhez képest karcsúbb lett egy fél lakással, autó sincsen már a nevén, csupán hat és fél millió forint készpénz.

Gyuga Pál
A két évvel ezelőtti vagyonnyilatkozatban szereplő három cégből kettő még mindig működik - tudtuk meg a képviselőtől, a Seiffert Faktoringot azonban gazdasági okokból felszámolták, illetve Welsh Hotel Kft. néven újraindították. Gyuga ezenkívül nem kívánt bővebben nyilatkozni eladósodásának okairól, mondván: anyagi helyzete teljes mértékben személyes ügy, a közvéleményt érintő adatokat pedig vagyonnyilatkozatában nyilvánosságra hozta.

A varroda döntötte adósságba a képviselőt

A képviselő által emlegetett, az eladósodást eredményező 200 millió forint az a bérleti díj, amelyet négy és fél éven keresztül az ejtőernyők varrásával foglalkozó Balatontext Kft. nem fizetett ki a képviselő cégének. A Gyuga tulajdonában álló Seiffert Rt. és a Balatontext ugyanis éveken keresztül nem tudott megegyezni abban, hogy kié az ejtőernyőket előállító varroda telephelye, a pereskedés pedig akadályozta Gyugát abban, hogy nekilásson egy az általa tervezett bevásárlóközpont felépítésének.

Lánctalpas terepjáróval ment az üzem ellen

Tavaly májusban, az akkor még fideszes képviselő egy vagyonvédelmi cég embereivel két alkalommal is erőszakkal foglalta el a varroda telephelyét, illetve második alkalommal a kerítésen áttörve, lánctalpas markolókkal romboltatta le az üzem épületeit. A tulajdon szentségére hivatkozó képviselő azonban határozott fellépésével nemcsak a telephelyet megvédeni kívánó varrónők, hanem saját pártjának ellenszenvét is kivívta: a Fidesz etikai bizottsága vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, ám ennek eredményét a keszthelyi vállalkozó már nem várta meg: pártja "eljárása emberi méltóságában sértette őt", ezért kilépett a frakcióból.

A pláza állni fog

Gyuga tavaly decemberben megegyezett a Balatontexttel, amely a nyilvánosság számára nem megismerhető lelépési díj, illetve 200 milliós adósságának elengedése fejében elhagyta a telephelyet. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a képviselő megvalósíthassa a másfélmilliárd forintos beruházással felépülő, külföldi áruházlánc részét képező üzletközpontról szőtt álmát. Gyuga az Indexnek elárulta, hogy eladósodása ellenére a bevásárlóközpont építése megkezdődött, és a pláza állni fog, az átadás pontos időpontjáról azonban a képviselő nem kívánt nyilatkozni.