Sára, Márió
2 °C
6 °C

Este nyolc után tilos lesz kiabálni a tüntetéseken

2006.10.19. 08:07
A kormányfő a gyülekezésről szóló jogszabályok módosításának előkészítését várja az igazságügyi tárcától – értesült a Magyar Hírlap. Az elképzelések szerint a Kossuth teret nemzeti emlékhellyé nyilvánítanák, este nyolc után pedig sehol sem lehetne hangos demonstrációt tartani.

Az igazságügyi tárcának keddre el kell készíteni a gyülekezési joggal kapcsolatos jogszabályok módosítását – tudta meg a Magyar Hírlap. Ez a gyülekezésről, a választási eljárásról és a nemzeti emlékhelyekről szóló jogszabályok módosítását jelentené.

Szigorúbb szabályok a nemzeti emlékhelyen

A lehetséges változtatások között szerepel, hogy este nyolc után nem lehet majd hangosan tiltakozni – mondta a lapnak Kondorosi Ferenc, a minisztérium államtitkára. Figyelembe kell ugyanis venni a tüntetések környékén élők nyugalomhoz való jogát is. Ez nem jelentene szigorítást az eddigi szabályokhoz képest, csak a gyülekezési jog gyakorlásának garanciális feltételeit határozná meg.

Szabályoznák azt, mit lehet tenni akkor, ha egy helyszínre több tüntetést jelentettek be. Kondorosi Ferenc szerint a mostani Kossuth téri helyzet megelőzésére az lehet a megoldás, ha a Parlamentet és a teret nemzeti emlékhelynek nyilvánítják. Ebben az esetben szigorúbb szabályokat lehetne alkalmazni a zaj, a reklámok vagy különböző dolgok árusa esetén.

Pető: zavarják a lakókat

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője is a gyülekezésről szóló jogszabályok technikai jellegű módosítása mellett foglalt állást a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A budapesti V. kerület országgyűlés képviselője azt mondta: az utóbbi hetekben sok lakos kereste meg a helybeliek életét befolyásoló Kossuth Lajos téri helyzet miatt, kifogásolva, hogy a 2-es villamos nem jár, egész nap szól a hangszóró, s nem korlátozott az éjszakai tevékenység sem.

Pető Iván hangsúlyozta, hogy nem a gyülekezési jog korlátozásáról van szó, de, véleménye szerint, kiderült, hogy ebben az ügyben jogbizonytalanság tapasztalható. Képtelenségnek nevezte, hogy például szabadon lehet sátrat verni, vagy olyan módon élelmiszert előállítani, ami máshol nem engedélyezett.

A politikus szerint nyugodtan korlátozni lehetne, mekkora területen lehet tüntetést tartani, továbbá azt, hogy este 10 óra után közterületen ne lehessen hangosbeszélőt használni, illetve egyáltalán ne lehessen úgy tüntetni, hogy az zavarja a környék lakóinak életét. Azt kellene mondani, hogy reggel 8 és este 10 között lehet rendezvényeket tartani - hangsúlyozta. Pető szerint azt is egyértelműen lehetne rögzíteni, hogy állami ünnepeken elsőbbségük van az állami ünnepségeknek.