Emőke
-4 °C
9 °C

Más időpontot kér az MSZP a Fidesztől

2006.03.20. 09:24
Hiller István arra kéri a Fideszt, máskor rendezze meg nagygyűlését. Mikola István nem lát kockázatot az április 2-ai rendezvényekben, és nem tudja, hogy ki szervezett rá a másikra. Rogán szerint eszük ágában sincs más időpontot keresni.

Hiller István, az MSZP elnöke arra kéri Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a Fidesz április 2-ára tervezett budapesti nagygyűlését egy nappal előbb rendezzék meg.

"Az elemi udvariasság, a felelősségérzet és a józanész nevében arra kérjük a Fideszt, hogy legyen szíves tegye meg, és megrendezendő összejövetelét egy nappal előbb rendezze meg" - fogalmazott a pártelnök.

Emlékeztetett rá, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, vasárnap Orbán Viktor, a Fidesz kormányfő-jelöltje hívta az embereket április 2-ra Budapestre.

Hiller István elmondta, hogy a nap folyamán hivatalosan is értesíti Orbán Viktort: levélben kéri meg arra, hogy a Fidesz ne április másodikán rendezze meg a nagygyűlést.

Mint mondta, mindezt Magyarország nyugalma iránti felelősségérzetből kéri a Fidesz elnökétől, mert Magyarországnak több nyugalomra van szüksége.

Mikola nem lát kockázatot

Mikola István nem lát biztonsági kockázatot abban, hogy a két nagy párt Budapesten ugyanaznap, április 2-án tart politikai rendezvényt. Erről a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje az MTV Nap-kelte című műsorában beszélt hétfőn. "A mi társaságunkat mindig fegyelmezettnek láttam, persze provokátorok mindig lehetnek" - mondta, utalva pártja négy évvel korábbi, ugyancsak a Kossuth téren megtartott rendezvényére.

"Nem tudom, hogy ki szervezett rá a másikra, én semmiféle kockázatot nem látok, fegyelmezett a társaság" - mondta arra a felvetésre, nem történt-e rászervezés a másik párt demonstrációjára. Hozzátette: a Fidesz rendezvényét már februárban bejelentették a rendőrségen.

Lamperth Mónika közölhette Gyurcsánnyal

Rogán Antal hétfőn korrigálta Mikolát. Mint mondta, "a Fidesz március 10-én adta be a helyfoglalását a Kossuth térre". "Március 10-e óta Lamperth Mónika belügyminiszternek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek pontos tudomása van arról, hogy a Fidesz mire készül a Kossuth téren" - jegyezte meg. Hozzátette, a Fidesz nem lehetett tisztában az MSZP terveivel.

"A Fidesznek nem áll szándékában megváltoztatni sem az időpontot, sem a helyszínt". A fideszes képviselő"álszent dolognak" nevezte Hiller István javaslatát, hogy a Fidesz az április másodikára tervezett budapesti nagygyűlését egy nappal előbb rendezze meg . "Akkor, amikor Gyurcsány Ferenc március 18-án bejelentette: az MSZP április másodiki rendezvényét, akkor pontosan tisztában volt azzal, mert Lamperth Mónika belügyminisztertől tudhatta, hogy mi az, amire készül a Fidesz" - mutatott rá. A Fidesz a nagygyűlésre több százezer embert vár.