Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Gyurcsány Ferencnek semmi köze a Fortus-ügyhöz

2008.02.17. 11:10
Minden a Fortus Rt. céggel foglalkozó eddigi vizsgálat azt állapította meg, hogy a miniszterelnök tiszta, reagált a kormányszóvivői iroda az Index vasárnap közölt cikkére.

Jogászok elemzik, hogy az Index cikke kapcsán indítsanak-e peres eljárást, Gyurcsány Ferencnek ugyanis semmi köze a Fortus-ügyhöz, és az írás alkalmas arra, hogy alapot adjon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak, közölte a kormányszóvivői iroda vasárnap.

Gyurcsány Ferencnek semmi köze a Fortus-ügyhöz, minden a céggel foglalkozó eddigi vizsgálat azt állapította meg, hogy a miniszterelnök tiszta, közölte a kormányszóvivői iroda. Az elmúlt években több oknyomozó riport is foglalkozott a Fortus Rt. körüli hírekkel, és rendre arra a következtetésre jutottak, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi köze ezekhez, fogalmaz a kormányszóvivői közlemény.

A kérdéses cikkben egy békéscsabai vállalkozó azt nyilatkozta, hogy a kilencvenes évek második felében összesen több milliárd forint értékben állított ki hamis számlákat olajkereskedő cégek, köztük a Fortus Rt. nevében. A cég 1995-ben alakult 45 százalékban a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Altus Rt. tulajdonaként.

Milecz Zoltán békéscsabai vállalkozó azt állítja, hogy a legtöbb hamis számlát a Fortus Rt. nevében adta ki: papíron több milliárd forint értékű olaj került tőle az Energolhoz. Ezek a számlák ugyanakkor a Fortus könyvelésében nem szerepeltek. Gyurcsány Ferenc felügyelő-bizottsági tag, és Jagiellowicz Györgyné, a cég első elnöke, aki most az Altus elnöke, 1997. április 21-én távoztak a Fortustól, néhány nappal az Energol-ügy kipattanása előtt. A Fortus korábban azt állította, hogy visszaéltek a nevével, az APEH és a nyomozó hatóságok pedig minden esetben alátámasztották a cég igazát.

A kormányszóvivői iroda véleménye szerint ez a cikk sem tartalmaz új elemet a kormányfővel kapcsolatban, arra azonban alkalmasnak látszik, hogy kabátlopási ügybe keverjék, és alapjául szolgáljon újabb ellenzéki vádaskodásoknak, egy esetleges hazug, lejárató kampánynak.

Az időzítés nem véletlen, állítja a szóvivői iroda. A cikk vasárnap hajnalban, egy nappal a miniszterelnök parlamenti beszéde előtt jelent meg, az Index pedig néhány nappal korábban a várható bejelentésekről nyilvánvalóan félrevezető információkat közölt, amik szerint a miniszterelnök egy tízpontos adócsomagról beszél majd hétfőn a parlamentben, mutat rá a hivatalos közlemény az állítólagos összefüggésekre