Kínos bakik Gyurcsány holokauszt-megemlékezésében

2005.01.25. 08:37
Többször is összekeverte a Teremtőt a Megváltóval a holokauszt alkalmából tartott zsidó istentisztelet előtti beszédében Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a messiáshoz imádkozó zsidókról beszélt, a holokausztot pedig vallási üldözésnek állította be. A zsidó hitközségek szövetségének vezetője fontosabbnak tartja a beszéd érzelmi részét a ténybeli tévesztéseknél.

Többször is a Megváltót emlegette a budapesti gettó felszabadulásának hatvanadik évfordulója alkalmából megrendezett január 18-i emlék-istentiszteleten Gyurcsány Ferenc, írja a Magyar Nemzet. A kormányfő teológiai tévedése a lap értesülései szerint többeket felháborított, megnyitóbeszéde az elmúlt egy hétben folyamatos vitatéma volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) is.

A Mazsihiszt megdöbbentette a Magyar Nemzet 'védelme'
A helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta a kormányfő beszédét a zsidó közösség a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulóján tartott megemlékezésen - jelezte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Magyar Nemzet írása kapcsán kiadott közlemény szerint "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közösség egyetértésével szólalt fel keresztény magyar emberként. A Dohány utcai Zsinagógában elmondott emlékbeszédét közösségünk a helyhez és az alkalomhoz illőnek tartotta". A Mazsihisz közölte: Izrael államának országos főrabbija, Jonah Metzger személyesen fejezte ki köszönetét az elmondottakért Gyurcsány Ferencnek. "A rendszerváltás óta minden, hivatalban lévő miniszterelnök előtt adott volt a lehetőség, hogy a gettó-emlékünnepségen jelenlétével álljon mellénk az emlékezésben, és tiszta, őszinte gondolataival erősítse a zsidó közösséget" - írta a szervezet hozzátéve: "megdöbbentő, hogy az a sajtóorgánum, mely a zsidóságot nem hordozza a tenyerén, most megpróbál bennünket 'védelmébe' venni egy olyan emberrel szemben, aki megtette azt, ami minden igaz emberként gondolkodótól elvárható".

"Mire rendelt a Megváltó, a sors milyen utat rendelt nekünk", kezdte ünnepi beszédét Gyurcsány. A Mazsihisz egy, a neve elhallgatását kérve nyilatkozó ismert vezetője szerint nem maradhat visszhang nélkül a kormányfő "hatásos, de súlyosan téves" előadása, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint többeket is sértett, hogy Gyurcsány egy olyan vallás hívei előtt beszélt a Megváltóról, amelyik vallás még csak várja annak az eljövetelét.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mazsihiszes vezető szerint a zsidóság a sorsszerű rendeléseket nem a Megváltóhoz, hanem a Teremtőhöz köti. Hasonlóan súlyos hiba volt, amikor Gyurcsány a szombat este gyertyát gyújtó és a Megváltóhoz imádkozó zsidókról beszélt.

A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó zsidó vezető szerint a teológiai tévedéseknél súlyosabb, hogy Gyurcsány egyik utalása alapján úgy lehet vélni, a kormányfő szerint a zsidókat vallásuk, és nem származásuk miatt üldözték. Ez történelmileg nem így volt, keresztény vallású, de zsidó származású emberek ugyanúgy a holokauszt üldözöttjeivé váltak, mint a zsidó vallásúak.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke védelmébe vette a miniszterelnököt. Mint mondta, az emelkedett hangú megemlékezésen üzenetértéke volt annak, hogy párt- és állami vezetők is megjelentek. A felekezeti vezető szerint Gyurcsány tévedései sem számítanak, beszédét nem teológialiag, hanem érzelmileg kell megítélni.  • Tippek
  • Bankszámla