Háborús fosztogatással vádolják a volt KFOR-parancsnokot

2000.06.27. 22:02
Már az emberiség elleni bűncselekmények kategóriájába tartozó háborús fosztogatással is gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Papp Gyula alezredest, a magyar KFOR-kontingens volt parancsnokát - tájékoztatta a parancsnok ügyvédje az MTI-t kedden.
A honvédelmi miniszter Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök javaslatára március 15-i hatállyal szüntette meg Papp Gyula megbízatását, mert az ügyészség szerint "Pristinában állomásozó magyar KFOR-kontingensnél folytatott ellenőrzés során szabálytalanságok gyanújára derült fény." Ezek tisztázására vizsgálatot indítottak.

Szabálytalanságok gyanúja
Zeke László ügyvéd elmondta, hogy a katonai ügyészség eddig többféle okirat-hamisítással és elöljárói intézkedések elmulasztásával gyanúsította a parancsnokot. Ezt azonban most kiegészítették a háborús fosztogatással, illetve az egyik okirat-hamisítást csalásra módosították.

A legújabb gyanúsítás szerint a pristinai tábor összekötő útjait szegélyező téglák, a vasrudakból készült létrák és zászlórudak mindegyike háborús fosztogatásból származik. A kontingensnél folytatott vizsgálat ugyanis megállapította, hogy ekkora mennyiségű téglát, illetve vasrudat nem szállított a Magyar Honvédség a helyszínre.

Háborús fosztogatás?
Az ügyvéd elmondta, hogy amint a katonai ügyészség ismertette a gyanúsítás tényét, azonnal panasszal éltek. Indoklásukban felhívták az ügyészség figyelmét arra, hogy a pristinai tábor egy, a szerbek által elhagyott gyártelepen épült fel, ahol korábban angol katonák is állomásoztak.

Amikor a magyar katonák birtokba vették a területet, az tele volt építési törmelékkel, amelyből megmentették a használható dolgokat, sőt az angol katonák is a helyszínen hagytak építőanyagokat - ismertette Zeke László.

Az ügyvéd szerint már az eddigi gyanúsítások is "csip-csup ügyek" voltak, azonban e legutóbbi már megfogalmazása szerint az "abszurd agyrém" kategóriájába tartozik.

Mint mondta, reméli, hogy a két héten belül várható iratismertetéskor ez már hiányozni fog a vádak közül.