Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hack Péter és Kis János kilépett az SZDSZ-ből

2002.08.09. 12:47
A párt korábbi ügyvivője azt állítja, a választás óta alig volt olyan kérdés, amelyben egyetértett a szabad demokrata vezetéssel. Hack az ÉS-ben pénteken megjelent interjújában azt állítja, hogy az SZDSZ négy minisztéiumhoz ragaszkodó tárgyalási taktikájával aláásta a koalíciós partnerek közötti bizalmat. Kis János, a szabad demokraták első elnöke szintén kilépett a pártból, véleménye szerint Medgyessynek titkosszolgálati múltja miatt le kellett volna mondania.
Július elsején kilépett az SZDSZ-ből Hack Péter, a párt korábbi ügyvivője, egykori alapítótagja. A politikából kivonult jogász mostani lépése csak betetőzése egy hosszú folyamatnak - a választások óta nem volt szinte egyetlen kérdés sem, amiben egyetértett volna korábbi pártjával. Hack a koalíciókötéssel egyetértett ugyan, az SZDSZ tárgyalási taktijával azonban már nem, az egyezkedések során ugyanis a pártnak nem sikerült tanulnia korábbi hibáiból és kudarcaiból. Hack szerint figyelembe kellett volna venni az 1998-as súlyos vereség tanulságait.

Elfeledkeztek a kampányígéretekről

Az SZDSZ-nek nem sikerül a Medgyessy-kormány szocialista tagjai mellett saját választói tudtára adnia, hogy miben és mennyiben más, mint az MSZP, és miért fontos, hogy része legyen a kormánynak. Hack kifogásolja azt is, hogy a választási győzelem óta nem esik szó a kampányígéretekről, és megfeledkeztek a húszszázalékos adóról, az egészségügy rendbetételéről, illetve az antikorrupciós programról.

Zsákmányszerzőnek látszó politika

A volt ügyvívő szerint a szabad demokraták elhibázták a koalíciós tárgyalásokat, mert a négy miniszteri bársonyszékhez való ragaszkodással bizalmatlanságot termtettek az MSZP köreiben. Ezzel erősítették azt a képet az SZDSZ-ről, hogy "zsaroló, zsákmányszerző politikát folytat". Az Élet és Irodalomban napvilágot látott interjúban hangsúlyozta, bizonyos abban, hogy az SZDSZ politikája nem ilyen, de a pártnak ezt a látszatot is különös gonddal kellene kerülnie.

Folytatják a fideszes gyakorlatot

Csalódott a mostani kormánypártokban Hack Péter azért is, mert a parlamenti munkában ők is alkalmazzák az elmúlt négy évben bírált fideszes gyakorlatot, hogy tovább folytatódnak az ellenfelet kritizáló interpellációk. Ezekre ugyanis az érintettek a házszabály szerint nem reagálhatnak.

Kis János is felállt

Kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből Kis János, az SZDSZ első elnöke. Távozási szándékáról a múlt héten levélben értesítette az ügyvivőket. Kis János június 19-én, a Medgyessy-ügy kirobbanását követően a Magyar Hírlapban megjelent írásában fejtette ki azt az álláspontját, hogy a kormányfőnek "mennie kell". Az akkori írásban leszögezi: egészen addig marad a párt tagja, "míg van rá remény, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye - először a köztársaság történetében - még ezen a héten működésbe lép". Mind Kis, mind Hack Péter levélben tájékoztatta Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnököt. A történtekről az SZDSZ országos tanácsának ülésén ad tájékoztatást - mondta el a pártelnök az MTI-nek.