Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hack Péter és Kis János kilépett az SZDSZ-ből

2002.08.09. 12:47
A párt korábbi ügyvivője azt állítja, a választás óta alig volt olyan kérdés, amelyben egyetértett a szabad demokrata vezetéssel. Hack az ÉS-ben pénteken megjelent interjújában azt állítja, hogy az SZDSZ négy minisztéiumhoz ragaszkodó tárgyalási taktikájával aláásta a koalíciós partnerek közötti bizalmat. Kis János, a szabad demokraták első elnöke szintén kilépett a pártból, véleménye szerint Medgyessynek titkosszolgálati múltja miatt le kellett volna mondania.
Július elsején kilépett az SZDSZ-ből Hack Péter, a párt korábbi ügyvivője, egykori alapítótagja. A politikából kivonult jogász mostani lépése csak betetőzése egy hosszú folyamatnak - a választások óta nem volt szinte egyetlen kérdés sem, amiben egyetértett volna korábbi pártjával. Hack a koalíciókötéssel egyetértett ugyan, az SZDSZ tárgyalási taktijával azonban már nem, az egyezkedések során ugyanis a pártnak nem sikerült tanulnia korábbi hibáiból és kudarcaiból. Hack szerint figyelembe kellett volna venni az 1998-as súlyos vereség tanulságait.

Elfeledkeztek a kampányígéretekről

Az SZDSZ-nek nem sikerül a Medgyessy-kormány szocialista tagjai mellett saját választói tudtára adnia, hogy miben és mennyiben más, mint az MSZP, és miért fontos, hogy része legyen a kormánynak. Hack kifogásolja azt is, hogy a választási győzelem óta nem esik szó a kampányígéretekről, és megfeledkeztek a húszszázalékos adóról, az egészségügy rendbetételéről, illetve az antikorrupciós programról.

Zsákmányszerzőnek látszó politika

A volt ügyvívő szerint a szabad demokraták elhibázták a koalíciós tárgyalásokat, mert a négy miniszteri bársonyszékhez való ragaszkodással bizalmatlanságot termtettek az MSZP köreiben. Ezzel erősítették azt a képet az SZDSZ-ről, hogy "zsaroló, zsákmányszerző politikát folytat". Az Élet és Irodalomban napvilágot látott interjúban hangsúlyozta, bizonyos abban, hogy az SZDSZ politikája nem ilyen, de a pártnak ezt a látszatot is különös gonddal kellene kerülnie.

Folytatják a fideszes gyakorlatot

Csalódott a mostani kormánypártokban Hack Péter azért is, mert a parlamenti munkában ők is alkalmazzák az elmúlt négy évben bírált fideszes gyakorlatot, hogy tovább folytatódnak az ellenfelet kritizáló interpellációk. Ezekre ugyanis az érintettek a házszabály szerint nem reagálhatnak.

Kis János is felállt

Kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből Kis János, az SZDSZ első elnöke. Távozási szándékáról a múlt héten levélben értesítette az ügyvivőket. Kis János június 19-én, a Medgyessy-ügy kirobbanását követően a Magyar Hírlapban megjelent írásában fejtette ki azt az álláspontját, hogy a kormányfőnek "mennie kell". Az akkori írásban leszögezi: egészen addig marad a párt tagja, "míg van rá remény, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye - először a köztársaság történetében - még ezen a héten működésbe lép". Mind Kis, mind Hack Péter levélben tájékoztatta Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnököt. A történtekről az SZDSZ országos tanácsának ülésén ad tájékoztatást - mondta el a pártelnök az MTI-nek.