Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koalíciós tárgyalások: csütörtökön megszülethet a megállapodás

2002.05.08. 20:45
Hajráznak a koalíciós egyeztetésen résztvevők: az MSZP és az SZDSZ akár már csütörtökön aláírhatja a koalíciós megállapodást. Nem kizárt, hogy a szabad demokraták négy minisztériumot vezethetnek.
Elképzelhető, hogy a koalíciós egyeztető tárgyalások csütörtöki fordulóján megszületik a megállapodás a kormányzati struktúrától és a minisztériumok elosztásáról, bár nyitott kérdések még vannak.

Vitás oktatás

Kattintson a nagyításhoz!
Magyar Bálint
Az egyik legvitatottabb terület még mindig az oktatási tárca hovatartozása. Mint ismert, az SZDSZ a tárgyalássorozat elején megfogalmazta igényét a minisztériumra, de azt a szocialisták szeretnék megtartani. Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a közelmúltban közölte Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel, hogy a szocialisták egy közjogi poszthoz, az Országgyűlés elnöki tisztségéhez, illetve az oktatási-, valamint a kulturális miniszteri székekhez ragaszkodnak. Ehhez képest változást jelent, hogy a szerdai egyeztetéseken szóba került: mégis Magyar Bálint lenne az oktatási miniszter, de ez is úgynevezett "vegyes" tárca lenne, a politikai államtitkárt Hiller István személyében a szocialisták adnák.

SZDSZ-es minisztériumok: három, négy

A további minisztériumok közül az SZDSZ megkapná az újonnan létrehozandó informatikait, a gazdaságit és esetleg a környezetvédelmit is. A két párt megállapodását szentesítő megállapodást akár már csütörtökön délután is aláírhatják a tárgyalódelegációk. Amennyiben ez mégsem történik meg, akkor is napokon belül véget ér a sorozat, hiszen Medgyessy Péter a koalíciós egyeztetések elején azt mondta, hogy az Országgyűlés alakuló ülésére szeretnének konszenzusra jutni. Mint ismert, Mádl Ferenc köztársasági elnök május 15-re hívta össze az új parlamentet.