Szilárda
-4 °C
3 °C

Az MSZP 'tiszta' minisztériumokat szeretne

2002.04.23. 11:58
Az MSZP és az SZDSZ szakértői már igen, a vezető politikusok még nem kezdték meg a koalíciós szerződés megkötését előkészítő egyeztetéseket. A konzultáció folyamatosan, több lépcsőben történik majd.
Gőzerővel folynak az egyeztető tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. A "kormányváltó" pártok célja, hogy lehetőleg már az Országgyűlés alakuló ülésére kész kormányprogram, kormányzati struktúra és miniszterjelöltek legyenek.

A menetrend

A szocialisták és a szabad demokraták között már megkezdődtek, de egyelőre még csak szakértői szinten az egyeztetések. A két párt koalícióját előkészítő konzultációknak több periódusa lesz. A szakmai testületek elsőként a programok összehangolását végzik el. Ez az a munka, ami már megkezdődött. Ezt követően elkészítik a leendő kormányprogram vázát. Erre azért van szükség, mert csak a következő négy év legfontosabb célkitűzéseinek meghatározása után van értelme a kormányzati struktúra végső formába öntésének. Utolsó lépésként pedig a tervezett tárcák vezetőire vonatkozó személyi javaslatokról konzultálnak.

Kérdések

Ma még sok a nyitott kérdés, amelyekre csak a tárgyalások későbbi szakaszában lehet válaszolni. Ilyen például az, hogy "tiszta" minisztériumok lesznek-e, vagyis a minisztert és a politikai államtitkárt ugyanaz a párt delegálja-e. Az Index információi szerint a szocialisták a homogén tárcákat tartanák jobb megoldásnak, de ehhez az elképzelésükhöz nem ragaszkodnak mindenáron. Az sem tisztázott még, hogy milyen formában lesz szó a koalíciós szerződésben az önkormányzati választásokról, pontosabban a Budapesten várható lehetséges együttműködésről. Az mindenesetre valószínű, hogy a megállapodásban a két párt kitér majd erre a kérdésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!