Medgyessy és Kuncze a parlamenti matematikáról írt levelet Mádlnak

2002.04.22. 15:40
Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje és Kovács László, az MSZP elnöke közös levélben kezdeményezett tárgyalásokat Kuncze Gábornál, az SZDSZ elnökénél a két párt közötti koalíció előkészítésére. Az MSZP és az SZDSZ elnöke közös levélben hívta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök figyelmét arra, hogy egyedül Medgyessy Péternek van lehetősége olyan kormányt alakítani, amely élvezi a parlamenti többség támogatását.
Kovács László, az MSZP elnöke a párt hétfő délutáni sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy Medgyessy Péterrel és Kuncze Gáborral együtt levelet írtak Mádl Ferenc köztársasági elnöknek, amelyben felhívták az államfő figyelmét arra, hogy sem az MSZP-nek, sem pedig az SZDSZ-nek nem áll szándékában sem a Fidesszel, sem az MDF-fel koalícióra lépni, ezért csak Medgyessy Péternek van lehetősége arra, hogy olyan kormányt alakítson, amely élvezi a parlament többségének támogatását.

Személyi kérdésekről később döntenek

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a szocialistáknak és a szabad demokratáknak először tartalmi kérdésekről kell megállapodniuk, arról, hogy milyen közös köntösbe öltsék a pártprogramokat. Csupán ezután kerülnek szóba a személyi kérdések. "Ezért ne is fárasszák magukat" - kérte az újságírókat a találgatások mellőzésére az MSZP kormányfőjelöltje.

A politikus szerint a két párt között egyetértés van abban, hogy a kormányzásnak a folytonosság és a változás együttesén kell alapulnia. Medgyessy Péter ismételten felsorolta az első száz nap tervezett intézkedéseit és hangsúlyozta, hogy minden törvény által szerzett állampolgári jogot szentnek és sérthetetlennek tart.

Az MSZP elkötelezett a hetenkénti parlamenti ülésezés mellett

"Minden szociális vívmányt megőriz majd az új kormány, sőt bővíti is azokat. Mindent komolyan gondoltunk, amit vállaltunk. Készülünk a kormányzásra" - fogalmazott az MSZP kormányfőjelöltje. Medgyessy újra megerősítette azt is, hogy 10 millió magyar állampolgár miniszterelnöke kíván lenni és senkinek semmilyen félelemre nem lesz oka, bármilyen pártra is szavazott. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy felelősségérzete 15 millió magyar iránt áll fenn.

A parlament működésével kapcsolatban Medgyessy Péter hangsúlyozta, elkötelezettek a hetenkénti plenáris ülések megtartása mellett még ilyen csekély többség esetén is. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy szigorú fegyelemet vár majd el a parlamenti munkában nemcsak a frakciótagok, hanem a kormánytagok részéről is.

Nem lesz új gát a Dunán

Külpolitikai kérdésekről szólva Kovács László pártelnök egy kérdésre válaszolva fontosnak nevezte az orosz-magyar kapcsolaltok javítását - mint mondta -, ebben az MSZP-nek már van gyakorlata, mert hasonló feladat hárult rá 1994-ben is. Úgy vélte azonban, amennyiben Magyarország nem nagyhatalomként viselkedik Oroszországgal szemben akkor már fél sikert értünk el.

Szintén egy kérdésre válaszolva Medgyessy Péter megerősítette ellentétben a kampányban az MSZP-vel kapcsolatos rágalmakkal, az új kormány nem kíván semmilyen gátat sem építeni a Dunán.

A magas részvétel erős legitimást ad a leendő kormánynak

Kovács László pártelnök az országgyűlési választásokat értékelve három dolgot emelt ki: elsőként a példátlanul magas részvételi arányra utalva azt hangsúlyozta, hogy ez erős legitimást ad a leendő kormánynak. Másodszor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar választók többsége a kormányváltásra szavazott, hiszen az MSZP-nek és az SZDSZ-nek együtt tízzel több mandátuma lesz, mint a Fidesz-MDF szövetségnek és a hozzájuk csatlakozó más politikai erőknek.

Kovács László végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy az MDF nélkül a Fidesznek tízzel kevesebb mandátuma lesz, mint az MSZP-nek, így a két-két párt versenyét az MSZP-SZDSZ, a "két nagy küzdelmét" pedig a Magyar Szocialista Párt nyerte. Kovács úgy fogalmazott: "amennyiben az MDF külön frakciót alapít - és úgy látjuk, hogy ez a valószínű-, akkor a szocialista frakció lesz a legnagyobb létszámú képviselőcsoport az új országgyűlésben.