Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Haderőreform: erőtlenül?

1999.10.19. 18:08
Hétfőn a miniszterelnök személyes találkozón ismertette a haderő reform sarkalatos pontjait az ellenzéki pártok vezetőivel. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy a honvédelemmmel kapcsolatban széleskörű egyetértés alakuljon ki, és ne csak minimális többséggel fogadják majd el a reformtervezetet.

Egyelőre csak az előkészítők ismerik pontosan a haderő reform részleteit, de már sejteni lehet, hogy milyen változásokat tart fontosnak a kormányzat. Szeptember végén napvilágot láttak az első információk a hadsereg tervezett átalakításával kapcsolatban: a dokumentum a honvédelmi miniszter asztaláról került át véleményezésre szakértőkhöz, majd ezután a nemzetbiztonsági kabinet, illetve a kormány elé kerül. Ha a kormány elfogadja a terveket, akkor a Honvédelmi Minisztérium várhatóan az év végéig dolgozza ki azokat részletesen, akkorra készíti el a törvénymódosításokat célzó javaslatokat, illetve a szolgálati intézkedéseket.
A stratégiai felülvizsgálatról egyelőre részleteket nem tudni, csak annyit: az több problémára többfajta változatot tartalmaz. Információk szerint az elmúlt hetekben napvilágott látott haderőreormmal kapcsolatos sajtóértesülések inkább találgatások, mintsem pontos értesülések. Mindez mögött sokkal kevesebb van, mint amenniyt az újságírók feltételeznek - fogalmazta meg egy HM-hez közelálló forrásunk.

gyakorlat Ami eddig kiszivárgott: a reform keretében 16 ezer fővel, 61 ezerről 45 ezerre csökkentik a hadsereg állományát, elsősorban úgy, hogy lényegesen kevesebb fiatalt soroznak be. Ezenkívül több intézmény átkerül más minisztériumok fennhatósága alá. Így a kórházak az egészségügyi-, az oktatási intézmények, mint például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem is, az oktatási tárcához. Az eddig még titkosnak számító reformtervezet eredménye mintegy 10 milliárd forintos megtakarítás is lehet, persze elsősorban a Honvédelmi minisztérium büdzséje és nem a központi költségvetés számára. A spórolás kedvező hatását azonban csak 2001-től lehet majd érzékelni, mivel a leépítés maga is rengeteg pénzbe kerül. Két év múlva viszont már megvalósítható lehet a honvédelem finanszírozásának régóta tervezett módja; eszerint az állami támogatás 30 százalékát fejlesztésre, újabb 30 százalékát fenntartásra és 40 százalékát pedig személyi kiadásokra fordítanák.

A következő biztos elem a reformban a sorkatonai szolgálat idejére és letöltésének módjára vonatkozó különféle változatok. A hadsereg bevételeit növelhetné, ha az országgyűlés azt a javaslatot fogadja el, mely biztosítja annak lehetőségét, hogy a sorkatona egy három hónapos alapkiképzést követően pénzzel váltsa ki a további hat hónapot. Két másik verzió is ismertté vált a lehetséges megoldások közül. Elképzelhető, hogy marad a kötelező kilenc hónapos szolgálati idő, de az egyik változat szerint csak fél évre kell laktanyába költözniük a sorkatonáknak.

A véleményezésbe a pártok is beszálltak: a szabad demokraták a fél évet is sokallják: szerintük teljesen el kell törölni a hadkötelezettséget. A MIÉP ellenben pont azt szorgalmazza, hogy minden egészséges fiatal tegyen esküt, és veszély esetén védje meg az országot. A szocialista Kovács László tegnapi miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy pártja elfogadhatónak tartja, hogy pénzzel ki lehessen váltani a sorkatonai szolgálat egy részét. Ebben az ügyben kétharmados támogatásra lesz szüksége a kormánynak, mint ahogy abban a látszólag formálisnak tűnő kérdésben is, hogy összevonják-e a vezérkari főnök és a hadseregparancsnok posztját.

szimulator A nem csak katonapolitikai ügyről az október 15-i Népszabadság azt írta: valószínűleg a koalíciós vitát elkerülendő döntött úgy a kormány, hogy nem választja szét a Magyar Honvédség parancsnoki és vezérkari főnöki posztját. A Honvédelmi Minisztérium eredeti javaslata szerint a parancsnok a honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök a közigazgatási államtitkár alárendeltségébe került volna. Wachsler Tamás szerepének növekedésével az FKGP szerint teret veszített volna a "kisgazda honvédelmi politika". A fidesz és Wachsler befolyását erősítette volna, ha a vezérkari főnök az ő alárendeltje lenne. A kisgazdapárt azonban jelezte, hogy amenniyben így lenne, akkor nem áll szavazataival a stratégiai felülvizsgálat kapcsán meghozandó törvények mögé. A tegnapi pártelnöki nyilatkozatok már alapvetően kizárják annak lehetőségét, hogy külön-külön vezetője lesz a vezérkarnak és a hadseregnek.

Újabb takarékossági intézkedésnek számít, hogy a honvédség nem szándékozik pótoni a szanált Mig-21-es repülőgépeket, illetve a már évek óta húzódó repülőgéptender kiírását is elhalasztják. Ezzel a legnagyobb ellenzéki párt is egyetért. Mint Kovács László elnök elmondta: ez összhangban van az ország teherbíró képességével.

A hadsereg reform ügye elsősorban szakmai és nem politikai kérdés, ezért a közeljövőben szakértői egyeztetés nyomán próbálnak meg a pártok közös nevezőre jutni. Ha a kormány elfogadja a terveket, akkor a HM még decemberig kidolgozza a törvénymódosításokat célzó javaslatokat.