Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elküldik a tisztek 20 százalékát

2005.01.28. 07:06
Jelentős, mintegy 20 százalékos létszámleépítésre készül a tisztek körében a védelmi tárca - tudta meg a Népszabadság. Szovjet mintájú hadseregünkben sok poszt azért válik feleslegessé, mert a minisztérium és a vezérkar párhuzamos szervezeteket tart fenn.
A Népszabadság információi szerint drasztikus, 20 százalékos leépítésre készül a védelmi tárca. Az intézkedés elsősorban a felsõ és a középvezetést érinti majd. A hadsereg életében a sokadik létszámcsökkentés levezénylése a február elsején hivatalba lépõ új vezérkari fõnök, Havril András feladata lesz.

Õt csütörtökön a parlamenti szakbizottság egyhangú szavazással alkalmasnak találta a posztra. A létszámleépítésekre azonban a képviselõk nem kérdeztek rá, és azt a tárca képviselõi sem hozták szóba.

Feleslegessé vált posztok

A hadseregben az utolsó sorkötelezett novemberi leszerelése után igencsak egészségtelen arány alakult ki: egy tisztre ma majdnem egy tiszthelyettes és egy szerződéses katona jut. Ráadásul a tisztek többsége a fővárosban, a központi szerveknél dolgozik, a fizetésük pedig bruttó hatvanezer forinttal magasabb, mint a vidéken, csapatnál szolgálóké.

Számos poszt azért válik feleslegessé, mert a minisztérium és a vezérkar párhuzamos szervezeteket tart fenn. A civil és a katonai irányítás integrációjával összevonnak számos feladatot és radikálisan csökkentik a főosztályok számát. Úgy tudjuk, a középtávú tervek szerint a hadsereg mostani, 32 ezres létszámát 2008 végéig 6500 fővel csökkentik.

A tisztek aránytalanul magas száma a rendszerváltás óta okoz gondokat a honvédségben. A szovjet mintájú hadseregben két tisztre egy tiszthelyettes jutott, miközben Nyugaton éppen fordított az arány - írja a napilap.