Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elektrosokk-kísérletek miatt perelhetik a Honvédséget

2005.12.30. 12:58
Vizsgálja a Honvédelmi Minisztérium annak az embernek a panaszát, aki szerint a 60-as években elekromos sokk-kísérletekkel kezeltek és emiatt megromlott a memóriája.

Kártérítést követel, illetve perrel fenyegette meg a honvédelmi minisztériumot az a férfi, akit a 60-as években elektromos sokkterápiával kezeltek a pécsi honvédségi kórházban, adta hírül a HavariaPress.

Személyesen a honvédelmi miniszternek írt levelében azt állítja a férfi, hogy a még 1965-ös sorozását követően, a baranyai honvédségi kórházban eltöltött két hónap derékba törte életét. Azt mondja, hogy az ott kapott elektromos sokkterápia miatt lett rossz a memóriája, azóta képtelen megjegyezni dolgokat, illetve mindent elfelejt.

Jól játszottak

A férfi beismerése szerint, a 60-as években megállapodott egyik barátjával, hogy ők ugyan semmiképpen nem vonulnak be katonának. Arra a megoldásra jutottak, eljátsszák, hogy szellemileg nem beszámíthatóak. A későbbi fejlemények szerint, ez sikerült is nekik, nem kellett bevonulniuk, azonban ezt két honvédségi kórházban eltöltött hónap előzött meg.

A férfit itt vetették a végzetesnek mondott elektromos kezelés alá. Azért ötlött mostanság föl benne, hogy tesz valamit az ügy érdekében, mert nemrégiben hallotta egy rádióműsorban, hogy különböző kísérleteket végeztek akkoriban, a honvédségi kórházakban. Az ott, a 60-as évek idején dolgozó egyik orvos elismerte, hogy nem voltak fejlett módszerek akkortájt, de szerinte ezek miatt nem érhette a sértett férfit ilyen fokú és maradandó sérülés.

A férfi ellenben most vagyoni és nem vagyoni kártérítést követel, és amennyiben ez nem teljesül perrel fenyegette meg a minisztériumot.

A Honvédség kivizsgálja az ügyet

Bocskai István, a HM szóvivője az Index kérdésére elmondta, a minisztérium mindent megtesz az ügy kivizsgálására. Utasították a Honvédség egészségügyi parancsnokságát, hogy nézzenek utána az összes lehetséges adatnak, amely a férfi felvetésével kapcsolatos. A most érkezett panasz azonban némi problémát okoz, merthogy az esetleges kórlapok, dokumentumok ma már nagy valószínűséggel levéltárakban vannak - ha egyáltalán meg lehet azokat találni.

A minisztérium amint értékelhető információt tud szerezni az ügyről, érdemben válaszol a panaszos felvetésére. Addig is azonban reagálnak a levélre. Bocskai hangsúlyozta, hogy a tárca vezetése nem tud arról, hogy pert indított volna a panaszos, ennek csak a lehetőségét vetette fel a levélben.