Viola
-6 °C
-2 °C

Gyurcsány hajlandó lenne lemondani

2008.04.01. 13:03
Konkrét programmal próbálja az MSZP a koalícióban marasztalni az SZDSZ-t a kedd délutáni koalíciós egyeztetésen. Egyelőre kitartanak Gyurcsány mellett, de a kormányfő már jelezte, ha a személye a megegyezés akadálya, akkor kész félreállni.

Ha az az ára az MSZP és az SZDSZ további közös kormányzásának, hogy a miniszterelnök távozzon, akkor a kormányfő lemond, tette világossá Gyurcsány Ferenc az Index több forrásból származó információi szerint a szocialisták hétfő esti elnökségi ülésén.

Persze az, hogy a miniszterelnöknek be kell-e áldoznia magát, még korántsem egyértelmű. A koalíció pártjai kedden délután ülnek össze, hogy megtárgyalják, hogyan tovább. Az Index úgy tudja, az MSZP-s nagyok viszonylag konkrét programmal készülnek, amiben a modernizáció „bársonyosabb”, a társadalom által is támogatható verziója szerepel.

Csakhogy Gyurcsány esetleges felállása nem adna választ arra a kérdésre, miként kerülhető el egy újabb népszavazás, ha az egészségbiztosításból nem operálják ki a magántőkét. Ugyanis, magyarázta az egyik MSZP-s vezető, Lendvai Ildikó és Kiss Péter is arról beszél, hogy a politikai realitások miatt a magántőke nem maradhat bent a rendszerben. Az pedig nem megy, figyelmeztet informátorunk, hogy a szabad demokraták sorban dobálják vissza a miniszterelnök-jelölteket.

Lendvai cáfol

Határozottan cáfolta Lendvai Ildikó, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn a párt elnökségi ülésén felajánlotta volna a lemondását, de mint mondta, ezt nem is fogadták volna el. Az MTI több forrásból is úgy tudja, hogy az MSZP elnöke a hétfő esti elnökségi ülésén nem fogalmazott ilyen élesen, nem ajánlotta fel lemondását. Azt mondta: kell egy új program, de ha annak mentén nem tudnak megegyezni, és ha az SZDSZ-t továbbra is a személyi kérdések érdeklik, akkor tudni fogja a dolgát. .

Mindenesetre az MSZP most konkrét programra kéri az SZDSZ áldását, olyanra, ami Lendvai Ildikó frakcióvezető szavaival élve több reformot akar, mint amit a szabad demokraták terveztek. (Többen azt valószínűsítik, hogy a pénztárak helyett a szocialisták a szolgáltatókat szorítanák kemény versenyhelyzetbe.)

Ha a szabad demokraták erre rábólintanak, akkor egy másik szocialista politikus szerint a végén még kiderülne, hogy bármit is kommunikál a kisebbik kormánypárt, nem az MSZP számára személyi ügy (lásd: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kirúgása) ez a konfliktus, hanem az SZDSZ részéről (értsd: Gyurcsány Ferenc megbuktatása).

Mindenesetre érzékenység ide vagy oda, többen úgy látják az MSZP vezérkarából, hogy a meghatározó szocialista nagyok a gyurcsánytalanított megoldás felé nyomják az ügyet. Azért természetesen szó esett a kisebbségi kormányzásról is, egyesek például már azt feszegették, hogy minden kormányzathoz, kormánypárthoz kötődő posztról (beleértve a fővárost is) a vadásztársaságoktól kezdve a nagy állami cégek felügyelő-bizottságáig, ki kell tenni a szabad demokratákat. Ez összességében több ezer pozíciót jelent.

Igaz, számos ellenvélemény szerint a fővárosi koalíciót botorság lenne feladni. Másrészt egy ilyen tisztogatás után rendkívül nehéz lenne kisebbségben kormányozni, ugyanis nincs elfogadott költségvetés. (Orbán Viktor is csak egy jóváhagyott kétéves költségvetéssel vállalta be, hogy 2000-ben és 2001-ben koalíciós partnerei nélkül kommandírozza az országot.)

És bizony a koalíciós válságot sem kerülte el április elseje. A bolondok napi tréfát (miszerint Orbán 72 órát ad az előrehozott választásokra, különben blokádot von a parlament köré), nem vette tréfára az MSZP. Mire kisült, hogy az egész csak vicc, több szocialista politikus ott tartott, hogy akkor Gyurcsányt és a koalíciót mindenképp meg kell támasztani, és netán Horváth Ágnes is visszajöhetne a kabinetbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!