Eszter, Eliza
EUR 381,34 Ft
USD 356,06 Ft
14 °C
24 °C

Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.03.31. 08:30

Fontosabb részletek
 • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
 • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
 • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
 • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány új egészségügyi minisztert akar

  Az MSZP kibeszélőshow-ján azt üzente az SZDSZ-nek, szálljanak le a magas lóról. A koalíciót is újragondolná.
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány azokat is elijesztette, akiket eddig nem sikerült

  Török Gábor politikai elemző szerint a kormányfő frusztrált beszédet mondott.
 • cikkünk a témában:

  Most végre kiszállhatnak

  Szakítás lehet Horváth Ágnes leváltásából.
 • cikkünk a témában:

  SZDSZ: Gyurcsány mentálisan alkalmatlan

  Az SZDSZ név nélkül nyilatkozó prominensei már Gyurcsány fejét követelik.
 • cikkünk a témában:

  Sánta kacsák bénáznak

  Van még értelme ennek a kínlódásnak? Jöjjön az Ember, Aki Még Sohasem Hazudott. Uj Péter ehetije.
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány veszélyes játékba kezdett

  Gyurcsány az MSZP-ben megerősödött, mégis könnyen bukás lehet a vége. Összefoglaló a kormányválságról.
 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány hivatalosan is kirúgta Horváthot

  Április 30-ig adott időt az SZDSZ-nek arra, hogy megállapodjanak az egészségügyi reformról.
 • Szabad demokrata források szerint már a múlt szerdai koalíciós egyeztetésen világossá tették a szocialisták, hogy a népszavazás eredményére tekintettel nem érkezhet magántőke az egészségbiztosítási rendszerbe, illetve, hogy más vezetővel képzelik el az egészségügyi kormányzatot. Pénteken informálisan ismételten jelezték, hogy Horváth Ágnesnek mennie kell, szombaton pedig Gyurcsány Ferenc telefonon hivatalosan is tájékoztatta az SZDSZ elnökét a bejelentett személyi döntéséről. Úgy tudjuk, Kóka János ezeket az információkat szombatig csak szűkebb stábjával osztotta meg. Vasárnap Kóka Horn Gáborral, Magyar Bálinttal és Gusztos Péterrel egyeztetett a lehetséges forgatókönyvekről.
 • Annak ellenére, hogy hétfő reggelre csak frakcióülést hívott össze az SZDSZ, a megbeszélésen megjelent Demszky Gábor főpolgármester is, aki az ügyvivő testület tagja. Az ülés kezdetén felolvasták azt a közleményt, amelyet a párt tett közzé arról, hogy a miniszterelnök „koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert”, és ez számukra elfogadhatatlan. A frakcióülésről ezután kiküldték az újságírókat.
  Kóka János, Horváth Ágnes, és Horn Gábor az SZDSZ frakciójának ülésén a parlamenti frakció irodájában
 • A koalíció együtt fog működni 2010-ig, mondta a köztévé Napkelte című műsorában hétfő reggel Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke. Megfogalmazása szerint közös céljaik elérésében már számos lépést tettek és van még néhány olyan, amiben együtt fognak tudni dolgozni. Véleménye szerint a kormányzati többség és a stabilitás megtartása szempontjából mindkét partner úgy fogja értékelni, hogy tartsák fent a koalíciót. (FH)
 • Juhász Ferenc a kisebbségi kormányzás lehetőségével kapcsolatban, szintén a Napkeltében azt mondta: biztosan van néhány olyan "politikai kamikaze", aki azt mondja, hogy ez járható út. Elméletileg valóban az, rövid távon még gyakorlatilag is, fejtette ki a szocialista alelnök. Juhász Ferenc szerint azonban a kisebbségi kormányzás helyett koalícióban kellene folytatni az SZDSZ-szel. Az a dolguk ugyanis, hogy próbáljanak egyezségre jutni úgy, hogy az ország stabil maradjon és nemzetközi értékelők szerint is elfogadható gazdaságpolitikával rendelkezzen.

  Juhász Ferenc Horváth Ágnes menesztésével kapcsolatban arról beszélt: nem hiszi, hogy egy ember személyes sorsán múlna a koalíció. Ha mégis, akkor nem volt értékes az együttműködés, vagy a partner nem tartotta annak. Véleménye szerint Horváth Ágnes nem bűnbak, hanem a reform sajnálatos szimbóluma. (FH)

 • Az MSZP frakcióülése 10 órakor kezdődik, a szocialisták ott értékelik majd a kialakult helyzetet. Csak az ülés eleje lesz nyilvános, az a rész, amikor Gyurcsány Ferenc beszél majd.
 • Gyurcsány Ferenc vasárnap sem személyesen, sem telefonon nem tárgyalt Kóka Jánossal, és a kormánypártok koalíciós egyeztetést sem tartottak. (MTI)
 • Forrásaink szerint a népszavazás óta teljesen megbénult a közigazgatás, Gyurcsány Ferenc semmit nem engedett ki a kezéből, az apparátus elbizonytalanodott, és a kormányfő illetve a kormány iránymutatására vár, de ők mással vannak elfoglalva. A bénultságot jól jelzi, hogy a február közepe óta tartó tavaszi parlamenti ülésszakon fontosabb törvényt - leszámítva a vizitdíj, kórházi napidíj és a tandíj eltörlését - nem hoztak. A mai napirenden is csak jelentéktelen előterjesztések szerepelnek. Tárgyalnak például a kormányzati negyedről született törvény visszavonásáról. És a Pálinka Nemzeti Tanács létrehozásáról. Az MSZP-frakció állítólag már jelezte is, hogy a kormány teszetoszasága miatt június után nem akarnak rendkívüli ülésen részt venni.
 • 150-200-an tüntetnek Karsai József mellett a Képviselői Irodaház előtt. MSZP-zászlókkal, a nemzeti trikolórral és rengeteg szekfűvel fejezik ki szolidaritásukat a battonyai képviselő mellett. Karsai fegyelmi ügyéről ma tárgyal az MSZP-frakció. A képviselő ugyanis a frakció határozatával ellentétben nem szavazta meg az egészségbiztosítási törvényt, ezért akár ki is zárhatják. A demonstráció miatt nincs nagy rendőri készültség, csak 3 rendőr őrzi a fehér házat.
 • Bársonyosabbá kell tenni a reformokat, fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP frakciójának első, nyilvános részében. Úgy fogalmazott: úgy kell tovább vinni a pénztári törvényt, hogy a biztosítottak jobban érezzék magukat. Érdemi dolgot egyelőre nem mondott a hétvégén kialakult helyzetről.
 • Békés megye 7-es választókörzetének szocialistái, a koalíció szimpatizánsai tüntetnek Karsai József mellett. A tüntetők petíciót írtak alá, amelyben kimondják, Karsai egyetértésükkel mondott nemet az egészségügyi törvényre. „A mi szegény, hátrányos helyzető térségünk az országos átlagnál is nagyobb aggódással figyelte és figyeli az egészségügyi reform körül kialakult bizonytalan helyzetet, az SZDSZ-es ködösítést” – olvasható petíciójukban, amiben határozottan kiállnak Karsai József mellett.
  Karsai József a sajtónak nyilatkozik, miközben szimpátiatüntetést tartanak mellette a Képviselői Irodaház előtt
 • Hiller István szerint Horváth Ágnesen kívül más minisztert nem akar meneszteni a kormányfő. Az MSZP alelnöke erről az ATV Reggeli Jam című műsorában beszélt hétfőn. Az SZDSZ-szel kapcsolatban a szocialista politikus azt mondta: nem szeretnék, ha borulna a koalíció. Igaz, vannak vitáik, de szerinte fennmarad a koalíció. "A kormányzás során időről időre át kell tekinteni a programok megvalósulását. Ez történik most" - fogalmazott. Orbán Viktor javaslatáról, az előrehozott választásokról Hiller István megjegyezte: lehet, hogy a választásokat nem mindenki 2010-re tervezi, de a többség négyévenkénti választásokban gondolkodik, és szerinte van még ideje a kormánynak. 2010-ig ez egy nagyon nehéz meccs, nehéz pálya, tette hozzá. (FH)
 • Demszky Gábor főpolgármester elhagyta az SZDSZ frakcióülését, de semmit nem mondott távozóban.
 • Szinte semmi nem derült ki a miniszterelnök frakció előtti 15 perces beszédéből. Például arról is hallgatott Gyurcsány, hogy a kulisszák mögött koalíciós csata dúl. Az egyetlen konkrétum, ami elhangzott, hogy április 30-i hatállyal mentette fel Horváth Ágnest, és azt kéri, hogy addig a koalíció dolgozza át az egészségügyi reformot.
 • Olyannyira zárt az MSZP ülése, hogy mindenkit kizavartak, aki nem tagja a frakciónak. Az összes nem frakciótag miniszternek, így például Szilvásy Györgynek is távoznia kellett.
 • cikkünk a témában:

  Der Standard: Borulhat az MSZP–SZDSZ-koalíció

  Gyurcsány eddig a saját posztkommunista pártján belüli szembenállás ellenére is keresztülvitte a reformprogramot, de a vesztett népszavazás után meghátrál, írja az osztrák liberális napilap. Az elemzés szerint reform az elkövetkező két évben már nem várható, Horváth Ágnes menesztése pedig koalíciós szakításhoz is vezethet. A lap úgy véli, az SZDSZ-t csak az tarthatja vissza, hogy jelenleg nem jutna be a parlamentbe.
 • Ráfókuszált a Karsai-ügyre az MSZP-frakció: a képviselők minden szakértőt és nem frakciótag minisztert kizavartak a frakcióülésről, hogy eldöntsék, kizárják-e az egészségügyi törvényre nemet mondó Karsai Józsefet. Információink szerint Karsai a mezőgazdasági bizottság ülésén kezdett, ám amikor társai átvonultak a képviselőcsoport tanácskozására, ő nem tartott velük. Más információk szerint bement ugyan, de egyből ki is jött.
 • cikkünk a témában:

  Kik buknak a kormányválságon?

  Gyengül a forint, a tőzsde, bajban az állampapírok. A piac jobban megijedt, mint a 2004-es válság idején.
 • 80 ezer forintos pénzbírságra büntette az MSZP frakciója hétfői ülésén Farkas Imre szocialista képviselőt, amiért a honatya az egészségbiztosítási reform-törvény zárószavazásán kiment a teremből és nem szavazott. A pénzbírságot Farkas Imre is megszavazta. (FH)
 • A KDNP egyetért a miniszterelnök döntésével, hogy menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, ugyanakkor a KDNP szerint ennek már régóta meg kellett volna történnie. Halász Zsuzsa szóvivő hozzátette: a sorrend azonban nem jó, "Gyurcsány Ferencnek kellene mennie elöl és mutatnia az utat Horváth Ágnes számára".

  A Fidesz várhatóan a hétfőn egy órakor kezdődő parlamenti ülésen reagál majd a történtekre. (MTI)

 • A miniszterelnök távozott az MSZP frakcióüléséről. Nélküle döntenek Karsai sorsáról.
 • Az SZDSZ frakcióirodája előtt már készülődnek az újságírók, az odakészített állványon akkora a mikrofonerdő, hogy celluxszal kellett többet rögzíteni.
 • Karsai József kizárásáról titkos szavazást tartottak, most számolják a szavazatokat.
 • Kóka János pártelnök Fodor Gáborral tart sajtótájékoztatót az SZDSZ frakcióülése után.