Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.03.31. 13:35

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Semjén Zsolt (KDNP) Kovács K. Zoltán egykori demokrata néppárti képviselőről emlékezett meg.
  • "Csak kapkodjuk a fejünket" - mondta Mikola István (Fidesz) napirend előtt, majd az egészségügyi tárca kétvéves "ámokfutásának" állomásait és Gyurcsány szombati és hétfő délelőtti mondatait sorolta. Egy feltétele van annak, hogy bársonyossá tehessék az egészségügyi átalakításokat, új választásokat kell tartani, mondta.
  • Kiss Péter válaszolt Mikola István szavaira. A kormányprogramból idézte, hogy piaci versenyt akarnak az egészségügyben. Később kiderül, a Fidesz-kormány 1998-as programját idézte.
  • Gyurcsány Ferenc a fejét vakarja, majd hátrafordul a mögötte ülő Lendvai Ildikóhoz és Vojnik Máriához. Hármasban sugdolóznak.
  • "Ön a hétvégi beszédében hosszú szöveget mondott el, de ebben egyetlen gondolat erejéig foglalkozott olyan kérdéssel, ami a kormányzat munkáját közvetlenül érinti, és ez Horváth Ágnes leváltása volt" - mondta napirend előtti felszólalásában Kóka János (SZDSZ) Gyurcsány Ferenc felé fordulva. Az SZDSZ elnöke szerint a politikának pedig nem személyekről, hanem programokról kell szólnia.

    Felidézte, azért kötöttek koalíciót, hogy közösen végigvigyék a reformokat. Az SZDSZ eredetileg egy liberális egészségügyi modellben gondolkodott, de kompromisszumot kötött. Ezt a kormánypártok kétszer is megszavazták. Kóka szerint Gyurcsány Ferenc kihátrált saját reformjai mögül, elfogyott belőle az erő. Egyeztetés nélkül, egyoldalúan rúgta fel a koalíciót, "Gyurcsány Ferenc a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet, felmondta együttműködésünk alapjait". Kóka azt is mondta, bársonyos reformok nincsenek, ezek a székek a bársonyosak, de erről is hajlandóak vagyunk lemondani.

  • Gyurcsány Ferenc könyökölve hallgatja Kóka János napirend előtti felszólalását, közben néha a tarkóját tapogatja, kisujjával pedig a homlokát masszírozza.
  • Kóka János beszéde közben a szocialista padsorokban néhányan gúnyosan jajongtak, amikor pedig az SZDSZ-es pártelnök a szabad demokrata miniszterek visszahívásáról beszélt, valaki tapsolni kezdett.
  • Gyurcsány Ferenc nem reagált Kóka János felszólalására, pedig ott ült pár méterre. Amikor az SZDSZ elnöke befejezte a beszédét, a kormányfő a szemébe nézett, és gúnyosan nevetni kezdett.
  • "Az összeomlás szélére került" a magyarországi kormánykoalíció annak nyomán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén az egészségügyi miniszter leváltásáról döntött - áll a Financial Times hétfői értékelésében. Az írás idézi Szabados Krisztiánt, a Political Capital közéleti elemző kutatóintézet igazgatóját is, aki szerint a szocialista párt megmaradhat a hatalomban a következő választásokig, akár kisebbségi kormány élén, akár úgy, hogy átcsábít egyes SZDSZ-es képviselőket a szocialista padsorokba, ha az SZDSZ kivonul a koalícióból. Szabados Krisztián szerint azonban Gyurcsány Ferenc távozása most már valós lehetőség. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány az SZDSZ-t feláldozva menekül előre?

    Akarja-e még a kormányfő a liberálisokat, vagy feláldozza őket saját politikai túlélése érdekében? Lakner Zoltán szerint ez a kormányválság legnagyobb kérdése. A koalíciónak még nincs vége, csak majdnem, de lehet, hogy jön a kisebbségi kormányzás.
  • Érdektelen interpellációk hangzanak éppen el a parlamentben, bár miniszterei visszahívására készül az SZDSZ a parlamenti interpellációkra adott válaszokat azért még megszavazzák a liberálisok.
  • Határozott nemmel válaszolt Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő arra a kérdésünkre, hogy lesz-e az esti ügyvivői testületi ülés előtt koalíciós egyeztetés.
  • Ujhelyi István és Tóbiás József is a fideszesekkel egyeztet, a szocialista alelnök egyeztetett valamiről Navracsics Tiborral.
  • Mielőbbi stabilizálódásra van szükség, mert a pénzpiacok idegesen reagáltak a kialakult helyzetre, mondta Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető. Az SZDSZ és az MSZP vitáját egy válófélben lévő házassághoz hasonlította, arra viszont nem válaszolt, hogy hogyan lehetne a helyzetet stabilizálni. Felelős politikusok ülnek vezető pozíciókban, a megoldás nem az ellenzék dolga, mondta.
  • Az MDF elnökét az újságírók arról faggatták, ha a szocialisták kisebbségi kormányzásra kényszerülnek számíthatnak-e a demokrata fórum támogatására. A pártelnök azt mondta, a kisebbségi kormányzás során az egyes ügyeknél dől el, kivel lehet szövetkezni. Dávid Ibolya szerint ha benyújtja a kabinet a családi adózás bevezetését célzó törvényjavaslatot, abban mindenképpen az MSZP partnere lehet a KDNP, ha az alkotmányban rögzítenék a gázárakat a Fideszre számíthatnának a szocialisták, míg az örökösödési adó eltörlése ügyében az MDF-re számíthatnának.
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szobájánál folyamatos a mozgás, kisebb csoportokban érkeznek be hozzá a szocialista képviselők. Azt egyelőre nem tudni, pontosan miről beszélnek.
  • "Az SZDSZ Új Generáció elnöksége elképesztőnek tartja, hogy a miniszterelnök a saját politikai túlélése érdekében feláldozza az ország és a felnövekvő generációk szempontjából elodázhatatlan reformokat" - mondta Léderer András, a szervezet elnöke. Hozzátette, hogy az Új Generáció üdvözölte a liberális frakció liberális kormánytagok visszahívásáról szóló határozatát, és annak támogatására kérte az ügyvivői testületet is.

    Léderer András elmondta még, Gyurcsány Ferenc hétfői, parlamenti felszólalásában hangoztatta, hogy egyéni és csoportérdekeket kell összeegyeztetni. "Látjuk, hogy mik a kormányfő érdekei, a viselkedése pedig méltatlan Magyarország miniszterelnökéhez" - mondta a liberális ifjúsági szervezet elnöke. (MTI)

  • Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi koalíció fenntartásában érdekelt, mert ez szolgálja a budapestiek érdekeit, ismertette a főpolgármesteri kabinet ülésén elhangzottakat a főpolgármester az Indexnek nyilatkozva. Közölte azt is, mint főpolgármester a mindenkori kormányzattal partneri viszonyra törekszik és fontosnak tartja a Budapest-szerződésben foglaltak megvalósulását, függetlenül attól, hogy a szabad demokraták benn maradnak-e a kormányban, vagy sem. Demszky Gábor saját tapasztalatait említve leszögezte, hogy lehet kisebbségben kormányozni, csak ez sok munkával, rendszeres egyeztetéssel jár. A szabad demokraták 1990 és 1994 között kisebbségben irányították a fővárost, mert a Fidesz nem kötött velük koalíciót.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: Nagyon mély koalíciós vita van

    A miniszterelnök szerint 30 nap van arra, hogy rendezzék az ügyeket.
  • Nincs SZDSZ-es képviselő a parlamenti ülésteremben, és a folyosókon sem látni őket.
  • cikkünk a témában:

    Vision Consulting: Gyurcsány taktikai hibát vétett

    Ha az MSZP nem ajánl valamit az SZDSZ-nek, a kisebbségi kormányzás vagy az előrehozott választások maradnak.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány után 40 nap marad utódkeresésre

    Ha a koalíciós pártok dobják be a törölközőt, hosszú ideiglenes kormányzati hónapok jöhetnek.
  • Az SZDSZ-nek három baja van Gyurcsány Ferenccel, foglalta össze az Indexnek a párt álláspontját az egyik szabad demokrata politikus. 1. Feladta a reformfolyamatot, amelyben az SZDSZ volt a legnagyobb támasza. 2. Menesztette Horváth Ágnest, aki következetesen és szakmailag magas színvonalon hajtotta végre a szocialistákkal egyeztetett kormányzati lépéseket. 3. Megalázó módon egy szocialista pártértekezleten menesztette Horváth Ágnest, úgy, hogy erről nem is egyeztetett az SZDSZ-szel.
  • Az SZDSZ-es miniszterekhez érkező kérdésekre szocialista miniszterek válaszolnak, természetesen nagy hozzáértéssel, általában papírról olvasva. Most épp Hiller István oktatási és kulturális miniszter reagál egy egészségügyi kérdésre.
  • Kéri László politológus a szocialista potentátokkal beszélget a parlamenti folyosón, ami a válság mélységét jelzi. A politológus ugyanis csak szökőévente jelenik meg a Tisztelt Házban. Néhány perccel ezelőtt éppen Lamperth Mónika szociális miniszterrel puszilkodott.
  • A kérdéseknek is vége a parlamentben, a levezető elnök Mandur László háromnegyed ötig szünetet rendelt el. Utána szavazások jönnek.
  • Navracsics Tibor ma nagyon népszerű, előbb Újhelyi István psumogott a fideszes frakcióvezetővel, most a szabad demokrata Magyar Bálinton volt a sor. (Az önkormányzati és területfejlesztési tárca államtitkára érdeklődésünkre sietett leszögezni: nem politizált Navracsiccsal, csak szakmai kérdésekről beszélgettek.)
  • A szavazások után az SZDSZ visszavonul, és megtartják az ügyvivői ülést. Úgy tudjuk, az MSZP-vezérkar ugyanebben az időben elnökségi ülést tart majd.
  • Jó érzések maradtak a miniszterelnökben a szocialisták szombati pártértékezletéről. "Én belülről úgy láttam, hogy a résztvevők alapvetően osztják az ott elhangzott értékelést, és nem csak azt, amiről én beszéltem" - írta Gyurcsány a rendezvényről a blogjában hétfőn délután. Szerinte politikai értelemben le kell zárni az első két évet. Bár a posztot 15:19-kor élesítették, abban egyetlen szó sincs sem az SZDSZ-ről, sem a koalíciós válságról. Annyi szerepel benne, hogy a szombati rendezvény legfontosabb tanulsága ez: "Határozottság a célok, és rugalmasság az eszközök tekintetében." Továbbá: legalább három dolog feszül egymásnak és ebben nehéz okos rendet tenni. Az egyik a történelmi perspektívák kérdése, a nemzeti progresszió, és a nemzeti populizmus és radikalizmus küzdelme. A másik középtávon a reformpolitikák küzdelme: milyen átalakítások kellenek ahhoz, hogy Magyarország erős, modern, versenyképes legyen, nem csak gazdasági, hanem társadalmi értelemben is. A harmadik a rövid távú politikai népszerűség kérdése. "Ez a három összefügg egymással. Rendet rakni bennük, ez a dolgunk. Rendet rakni úgy, hogy közben a reformokról sem mondunk le" - írta Gyurcsány.