Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.03.31. 11:34

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Soha nem látott kormányzati válság alakult ki, amilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa, mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Szerinte valójában megszűnt az érdemi kormányzás, a két kormánypártot csak belügyeik és belső konfliktusaik érdeklik, nem figyelnek az ország problémáira. Mint kiemelte, a kialakult helyzetért a felelősség Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli. Ezért javasolta az MDF a múlt héten, hogy a miniszterelnök fontolja meg a távozását. (MTI)
  • Karsai kilépett az ajtón, rávetődtek az újságírók, de a képviselő mindenkit kiábrándított, csak a kocsijához ment valamit kivenni, illetve búcsúzik a szimpátiatüntetőktől, akiknek lejárt a demonstrációra szánt idejük. Közben bent számolják a szavazatokat, az MSZP-frakció két büntetés közül választhatott, de hogy mik ezek, arról Karsai nem nyilatkozott.
  • Az SZDSZ frakciója azt javasolja az ügyvivői testületnek (üt), hogy hívja vissza az összes szabad demokrata minisztert és államtitkárt a kormányból. Az üt este ülésezik.
  • cikkünk a témában:

    Kóka: Méltánytalan és tisztességtelen Gyurcsány lépése

    Az SZDSZ-frakció április 30-i hatállyal javasolja visszahívni az SZDSZ-es kormánytagokat a kormányból. Kóka János pártelnök elmondta, a koalíciós szerződés felrúgásának tekintik Gyurcsány szombati szavait és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését. Ráadásul erről egyeztetni kellett volna velük. Kóka azt mondta, a történet nem személyekről szól, és a kormányfő lépéseit méltánytalannak és tisztességtelennek tartják Horváth Ágnesel szemben. Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ egységes álláspontot képvisel, a történteket súlyosnak tekintik, komoly és alapos álláspontot fognak kialakítani, a szükséges döntéseket az üt fogja meghozni.
    Fotó: Huszti István
  • Információink szerint az SZDSZ frakcióülésen elhangzott olyan javaslat is, hogy érdemes lenne egyeztetésre hívni a miniszterelnököt. Ezt azonban hamar lesöpörték a résztvevők azzal, hogy kemény választ kell adni Gyurcsánynak. Az az álláspont alakult ki, hogy Horváth Ágnes menesztésével Gyurcsány Ferenc egyoldalúan felmondta a koalíciót, így az SZDSZ lépése miniszterei és államtitkárai visszahívására csak ennek a következménye. Az SZDSZ nem kér a kormányfő által említett „bársonyos reformokból”, azok ugyanis épp azt jelentik, amit Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben ostorozott, nevezetesen azt, hogy nem csinálnak semmit, mondta egyik forrásunk.
  • Az SZDSZ-frakció 20 tagú, az ügyvivői testület 13 tagú az elnökkel együtt. Sok az átfedés, összesen 5 olyan ügyvivő van, aki nem tagja a frakciónak, így ha a frakciótagok véleménye nem változik az esti ülésig, és ha a nem képviselő ügyvivők mindegyike a koalícióban maradás mellett szavazna (nem valószínű), akkor is a szakadáspártiak lennének többségben.
  • Karsai József 100 ezer forintos pénzbüntetést és utolsó figyelmezteteést kapott az MSZP-frakciótól, a többség ugyanis nem a kizárásra, hanem erre szavazott. Karsai a frakció utasítása ellenére nemmel szavazott az egészségbiztosítási törvény februári, újbóli parlamenti elfogadásakor.
  • A miniszterek és államtitkárok visszahívásáról az SZDSZ ügyvivői testülete dönthet, a koalícióból való kilépésről viszont csak a küldöttgyűlés. Ezt körülbelül 30 nap alatt lehet összehívni.
  • Az SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok nem ülnek be ma a parlamenti patkóba, ahol a kormánytagok szoktak ülni.
  • A szabad demokrata államtitkárok és miniszterek visszahívásának ötlete egyelőre egy belső pártjavaslat, ha majd döntés születik róla, akkor a szocialisták is foglalkoznak vele - mondta az Indexnek Nyakó István MSZP-szóvivő. Gurcsány Ferenc döntése nem a múltról szólt, hanem a jövőről. Horváth Ágnes leváltása áldozat annak érdekében, hogy folytatódhassanak a reformok, legyen meg az ehhez szükséges támogatás a társadalomban és a koalícióban - mondta a szóvivő.
  • A szocialista pártnak nem az a szándéka, hogy felbontsa a koalíciót, hanem hogy jobban működjön a kormányzás, mondta Hiller István az MSZP alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. "Nem azzal a szándékkal tettük, amit tettünk, hogy a koalíció felbomoljon, hanem azzal a szándékkal, hogy jobban működjék" - fogalmazott. Magánvéleményeként azt mondta, hogy nem új programok hirdetése, felvetése, hanem ezeknek az elfogadott programoknak a színvonalas megvalósítása a megoldás. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely már délelőtt is 2 százalékos mínuszban volt, perceken belül újabb 2 százalékot esett arra a hírre, hogy az SZDSZ kilépne a koalícióból. A forint is drasztikusan gyengül: a hétvégén még a 257 forintot alig meghaladó szinten lévő euró 261 forintra drágult.

  • Medgyessy Péter volt kormányfő (akit 2004-ben buktatott ki miniszterelnöki pozíciójából az SZDSZ) lemond a cégétől kapott fizetéséről és az ügyvezető igazgatói posztról, mert igényt tart a volt miniszterelnököknek járó, havi másfél millió forintos nyugdíjra - írja a Blikk. A pénzt csak akkor kaphatják meg a volt kormányfők, ha máshonnan nem kapnak fizetést.
  • Bár valamivel több mint negyed óra múlva kezdődik a parlament plenáris ülése, alig lézengenek a patkóban a képviselők. Még egyetlen liberális se bukkant föl, de a szocialisták közül is csupán tízen érkeztek meg. A fideszesek egyelőre hatan vannak.
  • Nem szólal fel napirend előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A frakcióvezetők, illetve helyetteseik fognak beszélni. A témákat mindjárt posztoljuk.
  • Béki Gabriella az első szabad demokrata politikus, aki elfoglalta a helyét. A nagyágyúk még egyik pártból se érkeztek meg.
  • "Ha az ön felesége azt mondja, hogy szeressük egymást továbbra is bársonyosan, de közben kiteszi az alsógatyáit a teraszra, akkor mi is itt a helyzet, ki akar válni?" – tette fel a kérdést Csillag István, amikor a jelenlegi helyzet értékelésére kértük. Az egykori gazdasági miniszter elbocsátása miatt 2004-ben szintén koalíciós válság alakult ki az MSZP és az SZDSZ között.

    Csillag szerint a mostani és az akkori helyzet között a hasonlóság az volt, hogy az SZDSZ négy éve szintén egyhangúlag támogatta az általa delegált minisztert. Akkor azonban a második körben lehetőséget láttak egy másik személlyel folytatni a kormányzását. (Lényegében Csillag menesztésébe bukott bele Medgyessy Péter kormányfő.) Csillag szerint az SZDSZ-nek most meg kell fontolnia miről szól a kormányzás, arról-e, hogy kitüntéseket adományozunk, vagy arról, hogy az érvényes kormányprogramot végrehajtjuk. Az exminiszter szerint a reformpárti kormányfő kapitulált a reformellenes MSZP-erők előtt, ezért megújulásról beszélni már nem lehet.

  • Az országgyűlés hétfő délutáni ülésén a következő napirend előtti felszólalások lesznek: Gúr Nándor (MSZP) a feketegazdaság visszaszorítására tett intézkedésekről, Dávid Ibolya (MDF) „koalíciós óvoda helyett felelős kormányzást” címmel beszél. Semjén Zsolt (KDNP) Kovács K. Zoltán egykori demokrata néppárti képviselőről emlékezik meg, Mikola István (Fidesz) az egészségügyi „deformpolitika” és kármentés ügyében szólal fel. A gyűrűző kormányválságról talán Kóka János SZDSZ-elnöktől hallhatunk valamit, az ő felszólalásának címe: „A helyzetről”.
  • Három perc maradt a kezdésig, megszólalt a szokásos iskolai csengő, a liberálisok padsoraiban Béki Gabriella ül, illetve Horn Gábor államtitkár, a szocialisták talán már ötvenen is vannak, Semjén Zsolt is megérkezett. Hangosan pusmognak a képviselők, de nem lehet hallani, ki miről beszél.
  • A szabad demokraták gyülekeznek, már Kovács Kálmán és Gulyás József is megérkezett, Horn Gábor Szili Katalinnal diskurált, már Hiller István is a helyére ült. Sándor Klára is a fedélzeten, szinte megtelt, de még hiányos a szocialista patkórész. Egyre nagyobb a zsivaj, az elnök még nem ül a pulpituson.
  • Már a miniszterelnök is a helyén van, Sándor Klára arról beszélt az egyik szocialistának, nem kell hülyeségeket beszélni, és azt javasolta, nézze meg a szótárban az egyeztet szó jelentését.
  • Befutott Kóka János pártelnök, lassanként telnek az SZDSZ-s sorok, már megérkezett a fél szabad demokrata frakció. A kisebbik kormánypárt miniszterei viszont látványosan távol tartják magukat bársonyszékeiktől. Ennek ellenére mégis a szociknál volt nagyobb az űr, egész félsorok tátonganak üresen. Orbán viszont itt van.
  • Az MSZP úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Gúr Nándor beszél a gazdaság kifehérítéséről, arról egy szót sem ejtett, hogy szakad a koalíció.
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka Jánossal és Horn Gáborral suttogva egyeztet a parlamenti patkóban, miközben Gúr Nándor beszél.
  • Veres János kapott szót, hogy felsorolja a feketegazdaság elleni küzdelem sikereit. A pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 16-18 százalékra sikerült leszorítani a "feketézést". És nemsokára tisztázzák majd, ígérte Veres, annak a 430 ezer embernek a pontos jogviszonyát, akiket sunyiban alkalmaznak, vagy épp ő maguk nem fizetnek járulékokat. A sötétség gazdasági erői elleni küzdelmeben Veres szerint mintegy 80 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be. Ja, és a legális cigarettakereskedelem is 5 százalékkal javult.
  • Gúr Nándor arról beszélt, hogy fehérdeik a helyezet 200 ezer emberrel többen fizetnek járulékot, 130 ezerrel többet jelent be. A konklúzió: lesz itt többletbevételi pénz, és jobban védi majd a munkavállalók érdekeit a kormány.
  • Navracsics Tibor a napirend előtti felszólalások után sajtótájékoztatót fog tartani, előzetesen annyit sikerült belőle kicsikarnunk, hogy "méltatlan Magyarországhoz a kialakult helyzet".
  • Egyik liberális miniszter sem volt bent a parlamenti ülésteremben a hétfői plenáris ülés kezdetekor. Horváth Ágnes, Fodor Gábor és Kákosy Csaba piros széke üresen maradt, államtitkáraik sem helyettesítették őket. (FH)
  • Dávid Ibolya már megint azt szorgalmazta, hogy politikustársai nőjenek ki az óvodából, és dolgozzanak felelősségteljesen. Gyurcsány hétvégi beszédét citálta, miszerint a koalíciós partnert, a társadalmat és a médiát is leteremtette, hogy nem működik együtt. Pedig amiatt, hogy koalíciós válságban vergődik az ország, és nem működik a közigazgatás, azért Gyurcsány Ferenc a hibás, hát mondjon le.
    Fotók: Huszti István
  • Gyurcsány válaszolt Dávid Ibolya szavaira, a szombati és azóta elmondott beszédeiből idézett. Arról beszél, hogy mit kell csinálnia a kormánynak és a kormány pártjainak a következő két évben. Az MSZP célja, hogy folytassa a kormányzást a koalícióval együtt, hogy más pártoknak mi a célja, az más pártokra tartozik.