Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'A hálapénz örök'

2005.05.12. 09:17
A hálapénz intézményével kapcsolatban készített felmérést a Marketing Centrum. A megkérdezettek ötöde véli úgy, hogy rövid időn belül felszámolható a hálapénz, a válaszadók közel fele szerint viszont mindig velünk marad.
A magyarok kétharmada nem hiszi, hogy tíz éven belül megszüntethető hazánkban a hálapénz - derül ki a Marketing Centrum legfrissebb, a Népszabadságban ismertetett felméréséből.

A kutatók által véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt 43 százaléka szerint a hálapénz mindig velünk marad, további 20 százalékuk pedig azt gondolja, hogy egy évtized is eltelik, mire ez megszüntethető lesz. A megkérdezettek mindössze egyötöde véli úgy, hogy ez viszonylag rövid időn belül felszámolható probléma.

A felmérésben nyolc egészségügyi feladatot, tervet fogalmaztak meg a kutatók. Közülük négy terület dominánsan a kormány feladata, a másik négy feladat megoldásához viszont a lakosság aktív közreműködése is szükséges. A felmérés érdekessége, hogy ez utóbbi esetekben jóval borúlátóbbak a magyarok. A legtöbben a hálapénz mellett a dohányzás, illetve az alkoholizmus visszaszoríthatóságában kételkednek.