2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Három perces némaság a terror áldozataira emlékezve

2004.03.15. 17:00
A magyar kormány, a fővárosi önkormányzat, a Magyar Televízió és a TV2 is csatlakozott ahhoz az ír felhíváshoz, miszerint március 15-én délben három perces némasággal emlékezzen Európa a madridi terrortámadás áldozataira. Budapesten ezért hétfőn délben három percre leállt a tömegközlekedés, megszakítva az állami ünnepségeket, illetve nem sugárzott műsort két országos televízió sem.
Bertie Ahern ír kormányfő, az Európai Unió soros elnöke pénteken szólította fel az európai országokat három perces, a madridi merényletekre való néma emlékezésre. Felhívásában azt kérte, hogy a megemlékezést hétfőn, greenwichi idő szerint 11 órakor (közép-európai idő szerint déli 12 órakor) tartsák meg.

Három perc csend az állami ünnepen

A magyar kormány csatlakozott a felhíváshoz, amelyben Írország kormánya, mint az Európai Unió (EU) soros elnöke, a madridi terrortámadások áldozataira való megemlékezésre és a spanyol néppel való szolidaritás kinyilvánítására kérte március 15-én az EU tagországai és csatlakozó országok kormányait és állampolgárait - erről a kormányszóvivő vasárnap közleményben tájékoztatta az MTI-t.

"A március 15-i budapesti, Múzeum kerti központi ünnepség végén, déli 12 órakor három perc csend fejezi ki a magyar polgárok együttérzését a spanyol néppel" - írta közleményében Gál J. Zoltán.

Gál J. Zoltán közleményében az áll: "A magyar kormány azt vallja: ami Madridban történt, az minden európaival történt. A terrorizmus egyetlen cél érdekében sem lehet elfogadható eszköz, mert tagad minden értéket, amire a civilizált Európa, az egyetemes emberi kultúra épül".

A közlemény szerint a kormány felkérte az önkormányzatokat, a közintézményeket, a közszolgálati és kereskedelmi médiumokat, a közszolgáltatást végző vállalatokat és minden magyar polgárt, hogy a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával emlékezzenek meg a madridi terror áldozatairól.

Leálló tömegközelekedés, elsötétűlő tévék

Budapest is csatlakozott a felhíváshoz, ezért március 15-én déli 12 órakor három percre megálltak a BKV járművei. Demszky Gábor arra kérte közleményében az autósokat, hogy három percre ők is állítsák meg járműveiket, s némán fejezzék ki együttérzésüket a spanyol néppel.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Televízió is: déli 12 órakor 3 percre megszakította műsorát. A közszolgálati televízió néma megemlékező filmet sugárzott, tiltakozásul a terrorizmus bármilyen módja ellen. A TV2 hétfő délben három percre ugyancsak megszakította adását, ezzel emlékezve a madridi terrortámadás áldozataira.