Valér
2 °C
8 °C

Hatpárti tárgyalás az alkotmánymódosításról?

2001.11.19. 19:56
Nem közeledtek az álláspontok a vezető kormánypárt, illetve az MSZP között az alkotmány tervezett módosításáról. A Fidesz a kabinet eredeti javaslatát támogatja, vagyis a magyar katonák külföldi mozgatásához is csupán kormány döntés kellene, míg a szocialisták továbbra is csak azt bíznák a kabinetre, hogy a légteret átengedhesse, vagy külföldi katonák hazai csapatmozgását hagyja jóvá. Martonyi János külügyminiszter szintén kitart a kabinet eredeti javaslata mellett és a tárgyban hatpárti tárgyalást javasol.
Martonyi János a parlamenti pártok elnökeivel való egyeztetés folytatását javasolja az alkotmánymódosításról, amelynek tervezetét november 24-én tárgyalja és hagyja jóvá a kormány. Javaslatom és szándékom, hogy miután a kormány november 24-én megtárgyalja és jóváhagyja az alkotmánymódosítás tervezetét, néhány nappal ezt követően folytatódjon a már megkezdett egyeztetés a parlamenti pártok elnökeivel - tartalmazza a külügyminiszter által az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozat.

"Megfelelő megoldást"!

Martonyi János emlékeztet: október 17-én hívta meg hatpárti egyeztetésre a Külügyminisztériumba a parlamenti pártok elnökeit, akikkel az alkotmánymódosítás kérdését is áttekintették. Az alkotmánymódosításnak arra a helyzetre kell megfelelő megoldást biztosítania, hogy Magyarország a NATO-tagságából fakadó nemzetközi kötelezettségeinek és az ebből adódó szövetségesi feladatainak hatékonyan, időben és a szövetség számára is tervezhető módon eleget tudjon tenni - hívja fel a figyelmet a külügyi tárca vezetője.

Hozzáteszi: az MSZP mostani álláspontja elmozdulást jelent ugyan korábbi nézetükhöz képest, de az október 17-i hatpárti egyetértés alapján nem elégíti ki azokat a követelményeket, amelyekről akkor megbeszélést folytattak. Az alkotmány módosítására a múlt héten benyújtott szocialista javaslat azt célozza, hogy szükség esetén - az Országgyűlés helyett - a kormány engedélyezhesse külföldi csapatok magyarországi mozgását. Az indítványozók ugyanakkor leszögezik, hogy a magyar fegyveres erők alkalmazását - még az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkének hatálya idején is - csak az Országgyűlés rendelheti el. A washingtoni szerződés 5. cikke alapján ránk háruló kötelezettségek alapján a szövetséges csapatok magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdések mellett a magyar haderő külföldi alkalmazásában is cselekednie kell tudnia az országnak és a kormánynak - zárul Martonyi János nyilatkozata.

A Fidesz ott lesz

A Fidesz a szeptember 11-i terrortámadást követő hatpárti egyeztetések mindegyikén jelezte az alkotmánymódosítás szükségességét, hogy Magyarország megfelelő módon eleget tudjon tenni NATO-szövetségesi kötelezettségének - nyilatkozta Pokorni Zoltán hétfőn az MTI-nek. Jelezte: a Fidesz mindenképpen részt vesz a külügyminiszter által kezdeményezett hatpárti egyeztetésen. Mint mondta, a Fidesz fontosnak tartja, hogy az alkotmánymódosítás kérdésében mind a hat parlamenti párt egyetértsen. Ezt kell majd szolgálnia egy esetleges kétoldalú találkozónak is az MSZP és a Fidesz elnöke között - fogalmazott Pokorni Zoltán, megjegyezve, hogy a jövő heti hatpárti tárgyalás után dönt majd a konzultáció szükségességéről.

A szocialisták érdemi reakciót várnak

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető szerint a külügyminiszter nyilatkozata igyekszik megkerülni azt a tényt, hogy az MSZP egy jelentős kezdeményezést tett az alkotmány módosítására. Nagy Sándor emlékeztetett: az alkotmány módosítására a múlt héten benyújtott szocialista javaslat azt célozza, hogy szükség esetén a kormány engedélyezhesse a külföldi csapatok magyarországi mozgását, ugyanakkor a magyar fegyveres erők külföldi alkalmazását továbbra is csak az Országgyűlés rendelhesse el. A frakcióvezető úgy fogalmazott: Martonyi János álláspontja, miszerint folytatni kell a hatpárti egyeztetést ebben a témában, nem érdemi reagálás az MSZP kezdeményezésére, amelynek kapcsán a szocialisták már korábban indítványoztak hatpárti konzultációt.

Késésben a kabinet?

A kormány ismét késésben van, és ahelyett, hogy jó néven venné, hogy a legnagyobb ellenzéki párt megoldási javaslatot kínál, az ellenzék pozitív kezdeményezéséről megpróbálja elhitetni, hogy az a sajátja - vélekedett a szocialista honatya. Nagy Sándor leszögezte: a szocialista indítvány komolysága miatt javaslatukról Áder János házelnöknek vagy Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene érdemben megnyilvánulnia. Hozzátette: az MSZP ezt követően, illetve a külügyminiszter hivatalos tájékoztatása után foglalkozik a hatpárti tanácskozáson való részvétellel.