Viola
-6 °C
-2 °C

Demszky feltételekkel hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát

2000.11.23. 16:31
Budapest főpolgármestere vagyonnyilatkozatát zárt borítékban eljuttatta a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz és az Országgyűlés elnökéhez. További két borítékot küldött Demszky a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, illetve egy közjegyzőnek. A kísérőlevélben arra kérte a címzetteket, hogy amennyiben Torgyán József távozik tisztségéből, vagy a miniszterelnök lemond, nyilatkozatát tegyék bárki számára hozzáférhetővé.
Demszky Gábor szerint jelenleg ,,lejárató hecckampány" folyik azok ellen , akik elsőként vállalták a nyilvánosságot vagyoni helyzetüket illetően. A főpolgármester szerint a vagyonbevallások rosszhiszemű felhasználásának és kiforgatásának az a célja, hogy a Torgyán József ügyeivel kapcsolatos szennyest takargassák. Demszky úgy látja, hogy Orbán Viktor nyilvános vallomástételre felszólító javaslata is csak arra szolgál, hogy elkenje és eljelentéktelenítse koalíciós partnerének kétes ügyeit. A polgármester szándéka az, hogy vagyonnyilatkozatával ne teremtsen lehetőséget bármiféle figyelemelterelésre - így Demszky.

Az SZDSZ pártelnök-jelöltjének értékelése szerint súlyos felelősség terheli Torgyán Józsefet, aki "ellehetetlenítette, és változatlanul ellehetetleníti a vagyonbevallás intézményét", valamint a kormányfőt, "akinek kötelessége lenne kikényszerítenie ennek a miniszternek a távozását".

A tájékoztatón kérdések merültek fel a politikus Tölgyessy Péterrel folytatott eszmecseréjével kapcsolatban is. Demszky közölte, hogy nem kérte fel Tölgyessy Pétert hivatalosan tanácsadói posztra, viszont felkészült liberális politikusnak tartja. Alapvető fontosságúnak tartja, tette hozzá Demszky, hogy más politikai színekben szereplő, kikezdhetetlen erkölcsű politikusokkal úgymond ,,továbbgondolásra késztető" eszmecserét folytasson.

Példaként említette Szabó Ivánt, Dávid Ibolyát és Pusztai Erzsébetet. Arra a kérdésre, hogy pártelnökké választása esetén képes lesz-e együttműködni Fodor Gáborral, azt válaszolta, hogy mindenkivel szívesen együttműködik, aki a pártstratégiát elfogadja, és a párt alapvető célkitűzéseivel egyetért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!