Alfréd
-2 °C
2 °C

Értelmiségiek tiltakoznak Hegedűs felmentése ellen

2003.11.08. 13:39
Fizetett hirdetésben tiltakoznak két országos napilap szombati számában politikusok, újságírók, közéleti szereplők és magánemberek a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntése ellen, amelyben felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól ifjabb Hegedűs Lorántot és Metes Györgyöt.
A 84 aláíró a hirdetés szövege szerint "megdöbbenéssel és felháborodással értesült" az ítélőtábla döntéséről, amely "azt üzeni a magyar társadalomnak, hogy a gyűlölet, a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus legitim, összeegyeztethető eleme a hazai közéletnek".

"Mindez összeegyeztethetetlen a demokráciával és a jogállamisággal. Úgy véljük, hogy ez ellen tiltakozni a magyar Köztársaság minden polgárának joga és kötelessége!" - fogalmaz a Népszavában és a Magyar Hírlapban megjelent hirdetés.

Az aláírásgyűjtés egyik szervezője az MTI-nek elmondta: az ítélethirdetésről készített "sokkoló képsorok" után - az ünneplő hívek a vállukon vitték ki a tárgyalóteremből a református lelkészt - több barátjával is egyetértett azzal, hogy ugyan "a szólásszabadság minden tekintetben (...) a demokratikus állam egyik alappillére, de ez már túlment a határon, amit ennek jelentenie kell".

"Úgy gondolom, (...) a lelkész tevékenysége kimeríti a közösség elleni izgatás kritériumait és nem tartozik a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság (...) kategóriájába" - jelentette ki Szakonyi Péter újságíró.

Elmondta azt is, hogy a napilapok kedvezményes hirdetési tarifával tették közzé tiltakozásukat, és terveik szerint újabb hirdetésben jelentetik meg a lapzárta után jelentkező támogatók neveit.

Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkészt a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerős ítéletben - megváltoztatva a Fővárosi Bíróság döntését - felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól.

A MIÉP volt országgyűlési képviselője 2001 augusztusában a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában Keresztyén Magyar Állam címmel közölt írást, melyben a többek között "a galíciai jöttmentek hada" fordulatot használta, egy helyütt pedig úgy fogalmazott: "Rekeszd ki őket, mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!"

Az aláírók névsora
Arató András, Dési János újságíró, Bánó András, Heisler András a MAZSIHISZ elnöke, Szemere István cégvezető, Haraszti Miklós, Szenthe Antónia, Szita Szabolcs, Köves Hajnalka, dr. Kállainé dr. Jakab Ágota, dr. Kállai László, Gy. Németh Erzsébet országyűlési képviselő, Sipos András filmrendező, dr. Ádám György ügyvéd, Bacher Iván, Mihancsik Zsófia, a Magyarországi Rabbikar, dr. Deutsch Zsuzsa kórházigazgató főorvos, Deutsch György, Bártfai Csaba, Bártfai Gergő, Moskovics Judit, Grawátsch Péter, Gadó János, Bellák Tamás, Niklai Tamás, dr. Egri Oszkár ügyvéd, Eörsi Mátyás, Galló Béla, Fejérné Mestyanek Judit mérnök, Benedek István Gábor író, Hetényi László, Sas József színházigazgató, dr. Komoróczy Géza egyetemi tanár, Hirsch György, Kishonti Ildikó színművész, Horváth Judit pedagógus, dr. Feldmájer Péter a MAZSIKE elnöke, Heller Ágnes egyetemi tanár, dr. Korn József ügyvéd, Féner Tamás fotóművész, Radnóti Zoltán rabbi, Tordai Péter, Vadász Pál, Szakonyi Péter, Papp Zsuzsa, Révai Vera, Görgényi István, dr. Kiss Rozália, Forró Evelyn, Balog Judit, Török Beáta, Csudutov Csudinka, László János, Balás Fruzsina, Bojár Gábor, Orosz József, Preiszlerné Fekete Judit, ifj. Duda Ernő, Vágó István, B. Bíró István, Csíkos Péter András, Grünwald Zsolt, dr. Schöner Alfréd rektor, Surányi Gabirella jogász, Streit Sándor a BZSH elnöke, Székely Gábor, dr. Mandúr László, Zoltai Gusztáv az Európai Zsidó Kongresszus V.B. tagja, Pikó András, Talmácsi István mérnök, Gerő András, Ungvárszki Tamás, Osváth Sarolta, Rajki Péter, Karsai Orsolya klasszika filológus, Dús László festőművész, Preiszlerné Fekete Judit, Bandi László, Bandi Tamás, Heisler László, Mándi Stefi, Bognár Károly. (forrás: MHO)