Felmentették ifjabb Hegedűs Lórántot

2008.11.27. 16:18
Sem Hegedűs Lóránd, egyházközségének presbitérima nem hívta meg David Irving történészt, akit Ausztriában elítéltek holokauszttagadásért, ezzel védekezett a református lelkész, miután Irving legújabb könyvét az egyházközséghez tartozó színházteremben dedikálta. A Magyarországi Református Egyház zsinata szerint hitvallásellenesnek ítélte, hogy az egyházközség helyet biztosított a holokauszttagadónak, de az egyházi bíróság most úgy döntött: ifjabb Hegedűs nem sáros az ügyben.

Felmentette ifjabb Hegedűs Loránt református lelkészt a Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa csütörtökön Kápolnásnyéken tartott zárt tárgyalásán. A bíróság ugyanis megalapozatlannak találta és elutasította a panaszosok, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi és világi elnökének beadványát, miszerint a budapesti lelkész a református egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozásokat tett.

Emlékeztetőül: a zsinat elnöksége beadványában hitvallásellenesnek ítélte, hogy ifjabb Hegedűs Loránt tavaly márciusban egyházközségének egyik termében helyet biztosított tavaly tavasszal a holokausztot tagadó David Irving brit történész-publicista könyvének dedikációjához. "Kijelentem, hogy David Irving brit történészt sem én, sem az általam vezetett egyházközség presbitériuma nem hívta meg a Budapest, V., Szabadság tér 2. szám alatt található Szabó Dezső Katakombaszínházba", védekezett akkor Hegedűs Loránt.

Aki szerint a történész egyértelműen az új könyvét megjelentető Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett Magyarországra. A színházteremben tartott könyvdedikáció bérleti díját és rezsiköltségét pedig egy gyülekezeten kívüli magánszemély fizette be az egyházközség pénztárába. Emlékeztetőül: David Irving brit történészt holokauszttagadás miatt Ausztriában három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Márciusban Magyarországon legújjabb könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmából tartózkodott. A brit történész beszédet mondott március 15-én [2] a MIÉP budapesti nagygyűlésén is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás