Árpád
-2 °C
4 °C

Olcsón akarják megúszni

2000.11.29. 22:55
Várhatóan nem tesz pontot a hemofíliások és az állam közötti pereskedésre a Pénzügyminisztérium szerdán nyilvánosságra került, a fertőzött vérkészítmények által megbetegedetteknek felkínált kártérítésre tett ajánlata. A peren kívüli megállapodásban ajánlott összeg ugyanis mind a Magyar Hemofília Egyesület által Járai Zsigmond pénzügyminiszternek megküldött javaslatban szereplő összegeknél, mind az állammal szemben októberben jogerősen is pert nyert hemofíliás betegeknek megítélt kártérítésnél alacsonyabbak.
Elfogadták a Pénzügyminisztériumban a végleges változatot azon betegek kártérítésére, akik vérátömlesztés útján kapták el a Hepatitis-C fertőzést, illetve betegedtek meg, adta hírül a Magyar Rádió Krónika című műsora szerdán. A hemofíliások és az állam közötti pereskedés ezzel várhatóan azonban korántsem ér véget, hiszen a tárca nem módosította a néhány héttel ezelőtt már nyilvánossára kerülő, peren kívüli megállapodás tervezetében foglalt kártérítés összegét, amelyet akkor a betegek ügyét képviselő Bakos Zoltán ügyvéd méltánytalannak tartott, és kijelentette, hogy nem állnak el a pereskedéstől.

A PM kompromisszumot ajánl

A PM által most elfogadott kártérítés végleges változata szerint akik vírushordozók lettek a vérátömlesztés során, 500 ezer forintos egyszeri kártérítést kapnak. Ezen felül havi 8 ezer forintos járadékra is számíthatnak, amelyből a májkímélő diéta és életmód miatti többletköltségeiket fedezni tudják. Azoknak, akik már betegek, tehát nemcsak hordozzák a vírust, kétmillió forintos kártérítés jár. Ha a betegek ezt elfogadják, a PM nem vizsgálja, hogy valóban van-e összefüggés a vérátömlesztés és a Hepatitis-C fertőzésük között.

Három éve nincs megegyezés

Mint ahogy arról az Index már korábban beszámolt, a hemofíliások még 1997-ben keresték meg kártalanítási igényükkel a PM-et, mivel a súlyos vérzékenységükre kapott vérkészítmény fertőzte meg őket a Hepatitis-C nevű, súlyos májkárosodást is okozó betegséggel. A pénzügyi tárca azóta próbál peren kívül egyezséget kötni a mintegy kétszáz beteggel, ám a kártérítés összegének meghatározásával mostanáig késlekedtek. A Hemofília Alapítvány az időhúzást megelégelve tavaly novemberben csaknem kétszáz fertőzött nevében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés alapos gyanúja miatt a fővárosi XI. kerületi rendőrkapitányságon, négy beteg pedig jogerősen is pert nyert az állam ellen idén októberben.

Mégis gyógyszer a friss vér?

A peren kívüli megegyezés egyik kerékkötője volt, hogy a pénzügyi tárca az egészségügyi törvényre hivatkozva a hemofíliásokkal ellentétben az életveszély elhárításakor vért kapott betegeknél nem tartotta indokoltnak a kártalanítást. Akkori álláspontjuk szerint csak a gyógyszernek minősülő vérkészítmény adása során megfertőződötteknél indokolt a kártérítési igény, a nemzetközi gyakorlat szerint pedig friss vér nem minősül gyógyszernek.

A tárca, mostani javaslatában már nem ragaszkodik a fenti kritériumhoz, és mindenkinek adna, anélkül, hogy firtatná, milyen körülmények között fertőződött meg, ez a kompromisszumos javaslat azonban minden bizonnyal nem fogja kielégíteni a kártérítésre évek óta várakozó betegeket.

Olcsón akarják megúszni

A felkínált összegek ugyanis mind a Magyar Hemofília Egyesület által Járai Zsigmond pénzügyminiszternek megküldött javaslatban szereplő összegeknél, mind az állammal szemben októberben jogerősen is pert nyert hemofíliás betegeknek megítélt kártérítésnél alacsonyabbak.

Az egyesület javaslatában, a fertőzöttek egészségügyi állapotától függően 2-8 millió forintos kártérítés, illetve a betegséggel kapcsolatos többletköltségek kompenzálására fordítható, életük végéig havi járadékként kapott és az inflációs rátával évente növelt 15 ezer forintos összeg szerepelt. Az állammal szemben pert nyert négy hemofíliás betegnek pedig - ahogy arról az Index már korábban beszámolt - közel 3,4 millió forintos kártérítést és havi 14 ezer forintos járadékot ítélt meg a bíróság.

Pénzügyminisztérium jogi főosztálya most várja azok jelentkezését, akikkel még nem tárgyaltak ez ügyben, és úgy érzik, hogy számíthatnak a kártérítésre. A tárca minden érintettet értesít a döntésről, és tervei szerint heteken belül megkezdi a kifizetéseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?