Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Olcsón akarják megúszni

2000.11.29. 22:55
Várhatóan nem tesz pontot a hemofíliások és az állam közötti pereskedésre a Pénzügyminisztérium szerdán nyilvánosságra került, a fertőzött vérkészítmények által megbetegedetteknek felkínált kártérítésre tett ajánlata. A peren kívüli megállapodásban ajánlott összeg ugyanis mind a Magyar Hemofília Egyesület által Járai Zsigmond pénzügyminiszternek megküldött javaslatban szereplő összegeknél, mind az állammal szemben októberben jogerősen is pert nyert hemofíliás betegeknek megítélt kártérítésnél alacsonyabbak.
Elfogadták a Pénzügyminisztériumban a végleges változatot azon betegek kártérítésére, akik vérátömlesztés útján kapták el a Hepatitis-C fertőzést, illetve betegedtek meg, adta hírül a Magyar Rádió Krónika című műsora szerdán. A hemofíliások és az állam közötti pereskedés ezzel várhatóan azonban korántsem ér véget, hiszen a tárca nem módosította a néhány héttel ezelőtt már nyilvánossára kerülő, peren kívüli megállapodás tervezetében foglalt kártérítés összegét, amelyet akkor a betegek ügyét képviselő Bakos Zoltán ügyvéd méltánytalannak tartott, és kijelentette, hogy nem állnak el a pereskedéstől.

A PM kompromisszumot ajánl

A PM által most elfogadott kártérítés végleges változata szerint akik vírushordozók lettek a vérátömlesztés során, 500 ezer forintos egyszeri kártérítést kapnak. Ezen felül havi 8 ezer forintos járadékra is számíthatnak, amelyből a májkímélő diéta és életmód miatti többletköltségeiket fedezni tudják. Azoknak, akik már betegek, tehát nemcsak hordozzák a vírust, kétmillió forintos kártérítés jár. Ha a betegek ezt elfogadják, a PM nem vizsgálja, hogy valóban van-e összefüggés a vérátömlesztés és a Hepatitis-C fertőzésük között.

Három éve nincs megegyezés

Mint ahogy arról az Index már korábban beszámolt, a hemofíliások még 1997-ben keresték meg kártalanítási igényükkel a PM-et, mivel a súlyos vérzékenységükre kapott vérkészítmény fertőzte meg őket a Hepatitis-C nevű, súlyos májkárosodást is okozó betegséggel. A pénzügyi tárca azóta próbál peren kívül egyezséget kötni a mintegy kétszáz beteggel, ám a kártérítés összegének meghatározásával mostanáig késlekedtek. A Hemofília Alapítvány az időhúzást megelégelve tavaly novemberben csaknem kétszáz fertőzött nevében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés alapos gyanúja miatt a fővárosi XI. kerületi rendőrkapitányságon, négy beteg pedig jogerősen is pert nyert az állam ellen idén októberben.

Mégis gyógyszer a friss vér?

A peren kívüli megegyezés egyik kerékkötője volt, hogy a pénzügyi tárca az egészségügyi törvényre hivatkozva a hemofíliásokkal ellentétben az életveszély elhárításakor vért kapott betegeknél nem tartotta indokoltnak a kártalanítást. Akkori álláspontjuk szerint csak a gyógyszernek minősülő vérkészítmény adása során megfertőződötteknél indokolt a kártérítési igény, a nemzetközi gyakorlat szerint pedig friss vér nem minősül gyógyszernek.

A tárca, mostani javaslatában már nem ragaszkodik a fenti kritériumhoz, és mindenkinek adna, anélkül, hogy firtatná, milyen körülmények között fertőződött meg, ez a kompromisszumos javaslat azonban minden bizonnyal nem fogja kielégíteni a kártérítésre évek óta várakozó betegeket.

Olcsón akarják megúszni

A felkínált összegek ugyanis mind a Magyar Hemofília Egyesület által Járai Zsigmond pénzügyminiszternek megküldött javaslatban szereplő összegeknél, mind az állammal szemben októberben jogerősen is pert nyert hemofíliás betegeknek megítélt kártérítésnél alacsonyabbak.

Az egyesület javaslatában, a fertőzöttek egészségügyi állapotától függően 2-8 millió forintos kártérítés, illetve a betegséggel kapcsolatos többletköltségek kompenzálására fordítható, életük végéig havi járadékként kapott és az inflációs rátával évente növelt 15 ezer forintos összeg szerepelt. Az állammal szemben pert nyert négy hemofíliás betegnek pedig - ahogy arról az Index már korábban beszámolt - közel 3,4 millió forintos kártérítést és havi 14 ezer forintos járadékot ítélt meg a bíróság.

Pénzügyminisztérium jogi főosztálya most várja azok jelentkezését, akikkel még nem tárgyaltak ez ügyben, és úgy érzik, hogy számíthatnak a kártérítésre. A tárca minden érintettet értesít a döntésről, és tervei szerint heteken belül megkezdi a kifizetéseket.