Az MSZP-be nem vették vissza, alelnök lett a Fideszben

2005.07.12. 12:19
Éveken át próbált újra az MSZP-hez csatlakozni - sikertelenül - a VII. kerületi Fidesz frissen megválasztott alelnöke. Garabits Károly Szili Katalinnak írt levelében, tavaly októberben vonta vissza tagfelvételi kérelmét. Bár a Fideszhez nemrégen csatlakozott, máris helyi alelnökké választották. Deutsch Tamás Garabits egyik ajánlója természetesnek tartja, hogy egy néppárthoz baloldali érzelműek is csatlakoznak.

Két évig próbált csatlakozni a VII. kerületi MSZP-hez Garabits Károly korábbi önkormányzati képviselő, aki tavaly októberben vonta vissza tagfelvételi kérelmét Szili Katalin, akkor szocialista elnök-helyetteshez írott levelében.

Próbálta kamatoztatni

Ingatlanhasznosító
Az építésztechnikus végzettségű Garabits Károly 42 évesen szerzett diplomát a az Észak-Amerikai Alapítvány menedzserképző és ingatlanhasznosítási kurzusán. A VII. kerületben is ingatlanügyekben jeleskedett, különösen miután a 90-es évek közepén átvette az erzsébetvárosi ingatlan kezelő irányítását. A kerületben számos ingatlan privatizációjában is részt vett, ővé többek között a Baross tér egyik háztömbje, és a Rákóczi úton található régi Vencel Söröző.
"Nagyon hosszú ideje próbáltam a képességeimet a szocialista párton belül kamatoztatni" - így kezdte Garabits októberi levelét, amelyben kifejti, hogy leküzdhetetlen akadályokba ütközött, hogy két év alatt aktivizálódhasson a helyi pártszervezetben, mert például még a tagsági könyvéhez sem jutott hozzá. Garabits Károly mindezért a helyi politikusokat okolta, és bejelentette, hogy képességeit a továbbiakban függetlenként kívánja kamatoztatni.

Nagyon ajánlották

A VII. kerületi Fidesz elnöke, Deutsch Tamás, aki a helyi tisztújításon elismeréssel szólt az alelnök aspiránsról, kiemelve remek szervezőkészségét. Deutsch egyébként már Garabits pártba való belépését is segítette, hiszen ő volt a volt képviselő három ajánlója közül az egyik, információink szerint Garabits ajánlói között volt Bíró Ildikó is, aki Orbán Viktor Fidesz-elnök megbízottjaként felügyeli a budapesti választókerületek egy részét. Deutsch megerősítette az Indexnek, hogy az egyik ajánlója Garabitsnak és nem értékeli negatívumként, hogy korábban a szocialistákhoz próbált csatlakozni új, kerületi helyettese. Az országgyűlés alelnöke természetesnek nevezte, hogy egy néppárthoz baloldali érzelmű emberek is csatlakoznak.

Nem érdekes, hogy kicsoda

Deutsch a VII. kerületi alapszervezet tisztújító gyűlésén elmondott beszédében a 2006-os választás sikere érdekében kemény munkára szólította fel a párt helyi tagságát. Az országgyűlés alelnöke szerint az egyéni győzelmek elérése a cél, és ebből a szempontból nem érdekes, hogy a jelölt hány éves, milyen a neme, végzettsége, régi, vagy új tagja-e a Fidesznek, csak az a fontos, hogy végigvigye a következő időszakot.

Munkája során hangoztatta


Garabits Károly
Garabits Károlyt egy hete hiába próbáltuk elérni, egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Az egykori önkormányzati politikus egyébként 1994-ben szocialista támogatással lett a képviselő-testület tagja, később kivált a szocialista frakcióból megszüntetve ezzel az MSZP helyi abszolut többségét. Az 1998-as önkormányzati választáson már az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület színeiben szerzett mandátumot, de 2002-ben már nem sikerült újráznia. A volt önkormányzati politikus egyébként az országgyűlési választásokon is indult, viszont a későbbi győztes, Filló Pál szocialista jelölt javára visszalépett még az első forduló előtt.

2002-es önkormányzati kampánya során azt nyilatkozta az Erzsébetvárosnak, mint polgármester-jelölt, hogy "munkám során sokat találkozom szocialista országgyűlési képviselőkkel, és sokat beszélgetem velük a jelenlegi politikai helyzetről. Ennek során hangoztattam azt az álláspontomat, hogy alapvetően a Fidesz-kormányzattal az volt a bajom, hogy közpénzekből alakította ki saját klientúráját, melynek keretében családi vállalkozásokat működtettek közpénzen".