Vazul
10 °C
25 °C

Szekeres szerint egyetértés lehet a Honi Gárdáról

2007.08.16. 19:33
Optimistán áll a szeptemberi parlamenti kezdés elé Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki esélyt lát arra, hogy megegyezzenek a parlamenti pártok a Honi Gárda felállításáról. A politikus szerint nagyon is szükség van, egy a honvédséggel együttműködő önkéntes erőre.

A honvédelmi miniszter szerint a szeptemberi parlamenti kezdés után megegyezhetnek a pártok a Honi Gárda felállításáról. Szekeres Imre az augusztus 20-i tisztavatás csütörtök esti főpróbáján beszélt erről újságíróknak a fővárosi Hősök terén. A Honvédelmi Minisztérium egyértelmű álláspontja, hogy szükség van egy, a honvédség rendszerébe illeszkedő, önkéntes tartalékos erőre - amely, ha kell, katonai szolgálatot is teljesíthet - közölte a tárcavezető.

Szekeres Imre közölte, "tárgyalunk arról, hogy az önkéntes-tartalékos erő létszámát hogyan lehet gyarapítani". Emlékeztetett, több kezdeményezés érkezett arra, hogy legyen egy, a területvédelmi feladatokat ellátó, a honvédség részeként működő szervezet, amely egyfajta tartalékos erőt is jelenthet. A kezdeményezések között említette Simicskó István (KDNP) elképzelését, valamint a honvédséget támogató civil és társadalmi szervezetekét is.

A miniszter azt mondta: örültek a tartalékosok számát növelő kezdeményezésnek, hiszen minden haderőben szükség van arra, hogy felkészült, katonai képesítéssel rendelkező, szerződéses, vagy hivatásos katonaként már szolgált nőkre és férfiakra, "akik adott esetben kiegészíthetik a Magyar Honvédség alakulatait".

Szerinte "Magyarországot szomszédos országok részéről semmilyen fenyegetés nem érinti. Magyarország szomszédai velünk hasonló értékeket vallanak, tagjai az Európai Uniónak, az Észak Atlanti Szövetségnek, akik pedig nem, azok békepartnerségi megállapodást kötöttek a NATO tagállamokkal". "Ez az ország olyan biztonságban van, ahol ilyesfajta fenyegetéssel nem szükséges számolni" - tette hozzá.

Mint mondta, "a Magyar Honvédség köszöni jól van, nem szorul segítségre. Erős és jól szervezett hadsereg, amely képes ellátni az ország szuverenitásának a biztosítását együtt a szövetségesekkel, sőt arra is képes, hogy adott esetben, bármilyen akció esetében megállítson bármilyen váratlan eseményt, vagy támadását".

Hozzátette: teljes mértékben biztonságban van Magyarország. A területvédelmet a Magyar Honvédség alkotmányos kötelezettségéből eredendően "maradéktalanul garantálja, kizárólagos és legfontosabb feladataink közé tartozik".

A miniszter hangsúlyozta, hogy vannak olyan kezdeményezések, amelyek az ország belső rendjének fenntartására irányulnak, azonban ez nem a Magyar Honvédség feladata. Vannak rendészeti szervek, tűzoltóság, katasztrófavédelem, polgárőrség, amelyek képesek biztosítani az ország belső nyugalmát.

Hozzátette: a honvédség katasztrófahelyzetben saját eszközeivel rendelkezésre áll, mint ahogy azt már a korábbi árvizek esetén megtette.