Szeretlek, Horn Gyula, tényleg, komolyan

2007.07.05. 14:23
Állami kitüntetés nem lesz, nagyon őszinte és nagyon meleg hangvételű jókívánság viszont csőstül. Horn Gyula megdöbbentő feltárulkozásokat kapott ajándékba szülinapjára az MSZP honlapján. Baja emberként találkozott vele legelőször, Nyakó bevallja, hogy tényleg szereti, Gyurcsány egy esernyővel vánszorgó kiöregedett futóként emlékszik "valamennyiünk elnökére". A vállveregető szocialisták mellé felzárkózott Torgyán József is.

Tömény jókívánság-folyamot csatornázott be honlapjára a szocialista párt az intézményesedett 75. születésnap alkalmából. Egy nappal a nagy nap előtt az MSZP-s honlapon jelent meg egy külön Horn Gyula-szájt, ahol a szocialisták idősebb generációjának prominensei a fiatalokkal együtt teljes nyíltsággal vallanak videónyilatkozatokban a "miniszterelnökről". Külsősként Dávid Ibolya, Kuncze Gábor és Torgyán József is gratulál.

A legmelegebb jókívánság Nyakó Istvántól érkezett. Az MSZP szóvivője miután az 1994-es szörnyű balesetre emlékezett, amely lényegében sajtósként összehozta őt Hornnal (miskolci BIT-esként ő vihette be pártmegbízás alapján a napi sajtóválogatást a miskolci kórházban fekvő pártelnöknek) a kamerába fordulva teljes közvetlenséggel vallott: "szeretlek Horn Gyula, tényleg, komolyan".

A leghumánusabban Baja Ferenc közelített. "Horn Gyulát emberként ismertem meg legelőször". Bajának a legnagyobb élményt az nyújtotta a sok munkával és sok konfliktussal töltött év során, hogy egyszer belenézhetett közelről Horn szemébe, amikor az nagyon szűken nézett ki belőle, mert "oda nagyon keveseket enged be".

Kovács László hosszan sorolta azokat az életrajzi pontokat, ahol az 1970-es évektől követője lehetett Horn Gyulának. Az EU-biztos ma úgy gondolja, mindenkinek, a pártnak és az országnak is jó, hogy Horn született előbb, mert ha fordítva történt volna, nem biztos, hogy Horn is ugyanannyit tudott volna tanulni tőle, mint amennyit ő tanult tőle.

Torgyán József azért kívánt hosszú életet az ex miniszterelnöknek, akit 1994 és 1998 között mindenképp le akart mondatni, hogy "megérhesse még azt, amikor egy konzervatív keresztény kormány felvirágoztatja az országot". A hosszú élethez jó egészség és rossz memória kell, Hornnak az egyik megvan, ezért az egykori kisgazda csak jó egészséget kívánt. Egyetlen körmondatban.

Gyurcsány Ferenc Horn fizikai teljesítményeit dicsérte: "a hétszázát, milyen tempót diktál még az öreg!" Évekig nem tudott összefutni Hornnal a Margitszigeten, holott mindketten odajárnak futni. Egy esős napon viszont meglátott egy furcsa látványt nyújtó esernyős beöltözött futót, aki már csak gyalogolt. Az utód szerint viszont majdnem olyan gyorsan ment, mint ahogy ő futott, ezért alig bírta utolérni. Gyurcsány a jó isten áldását kérte a "kedves Gyulára".

A többit itt.