Vilma
3 °C
11 °C

Horn Gyula: A vizitdíjat vissza kellene vonni

2007.07.04. 15:02
Megfontoltabb, határozottabb kormányzást vár Horn Gyula volt miniszterelnök. Szerinte, ha az egészségügyi reformot sikerre viszik, 2010-ben nyerni fognak. "Mari néni, János bácsi ítéletére vagyunk utalva és az százszor fontosabb bármilyen véleménynél" - mondta az MSZP-nek rossz közvélemény-kutatási adatokra.

Horn Gyula szerint a kormánynak a reformok megalapozása után lépésről-lépésre, megfontoltan, hatástanulmányokra támaszkodva kell továbblépnie, emellett erőteljesebben és határozottabban vezetnie az országot.

A győzelem kulcsa

"A tanulópénzt szinte teljesen elköltöttük" - fogalmazott Horn Gyula. Véleménye szerint a kormány sorsdöntő reformokat indított el, ugyanakkor az egészségügy átalakítása a kulcskérdés. Ha ezt sikerre visszük, a 2010-es választásokat is meg fogjuk nyerni - hangoztatta a volt miniszterelnök. Horn fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint a vizitdíj bevezetése nem volt szerencsés és azt vissza kellene vonni.

Szavai szerint nincs olyan, hogy a társadalom teljes mértékben támogatja a reformokat, de az MSZP ereje mindig abban volt, hogy jól szólította meg a társadalom nagy többségét, és most is ezt kellene tenni. Szerinte önkritikában nincs hiány, de Gyurcsány Ferencnek inkább a konkrét dolgokat kell előtérbe helyeznie, amikor a reformokról beszél, nem a vágyálmokat. A szocialista politikus úgy látja, vannak politikusok, aki hajlamosak a "reformagresszióra", arra a magatartásra, hogy "kerül amibe kerül, végre kell hajtani", és ez nem szerencsés.

Mari néni, János bácsi

Az MSZP alacsony népszerűségi mutatóival kapcsolatban Horn Gyula kijelentette, figyelni kell a közvélemény-kutatási adatokra, mert azok elérhetnek egy kritikus pontot, ahonnan nincs felfelé. Azt mondta, "ki kell menni az emberekhez". "Mari néni, János bácsi ítéletére vagyunk utalva és az százszor fontosabb bármilyen véleménynél" - közölte.

Saját miniszterelnöki tapasztalatai alapján az SZDSZ-ről azt mondta, a liberális párt nem előnyére változott, időnként felesleges konfliktusokat kelt. Horn Gyula agresszívnak nevezte a Fidesz politikáját és kommunikációját, ami rengeteget árt az országnak. "Az országban sok a szorongás, az emberek félnek. Nem szabad olyan politikát folyatni, ami erősíti ezt a félelmet" - mondta.