Benedek
-4 °C
5 °C

Az MSZP is kitüntetné Horn Gyulát

2007.06.23. 13:02
Az MSZP kiáll Horn Gyula mellett, és arra kérik Sólyom Lászlót, hogy vizsgája felül álláspontját, és írja alá Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetését. A párt szerint nincs olyan európai ország, amely ne tüntette volna ki érdemeiért a szocialista politikust.

Hiller István, az MSZP alelnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: Horn Gyula az egyik legismertebb magyar politikus itthon és Európában egyaránt. Szinte nincs olyan európai ország, amely ne fejezte volna már ki köszönetét a politikusnak Európa újraegyesítése és a Vasfüggöny lebontása kapcsán tett lépéseiért - tette hozzá.

Tisztelettel kérik

A Magyar Szocialista Párt ezért tisztelettel kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy vizsgálja felül álláspontját, és Horn Gyula érdemeire való tekintettel írja alá a kormányfő Horn Gyula kitüntetésére tett javaslatát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezen a héten javasolta Horn Gyulát a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatára , Sólyom László viszont aggályát fejezte ki a kitüntetéssel kapcsolatban a volt miniszterelnök '56-os szerepvállalása miatt.

Hiller István az államfő aggályaival kapcsolatban azt mondta: ilyen magas kitüntetés a teljes politikai teljesítmény megítélése, így Horn Gyula rendszerváltás óta eltelt munkásságának elismerése. A szocialista politikus szerint egyfajta új politikai gondolkodást is elősegítene Sólyom László azzal, ha úgy dönt, aláírja a kitüntetési javaslatot.

Az AB-re várva

Az államfő Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekkel kapcsolatos értelmezését, amelyet maga kért még tavaly márciusban. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője megismételte, hogy továbbra is a köztársasági elnök eddigi nyilatkozatai érvényesek: Sólyom László megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, illetve a volt miniszterelnök 1956-os tevékenysége, valamint erről mostanáig fenntartott nézete miatt aggályosnak tartja, hogy Horn Gyulát kitüntessék.

Sólyom László még tavaly márciusban azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy ítélte meg, hogy a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt Kossuth- és Széchenyi-díjazottak között "szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése az Alkotmány értékrendje alapján nem támogatható". Az államfő arra vár választ, hogy kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását.