Sólyom aggályosnak tartja Horn kitüntetését

2007.06.21. 15:38
Ugyanabba a pofonba csúszhat bele Gyurcsány Ferenc Horn Gyula kitüntetésével kapcsolatban, mint öt éve Medgyessy Péter. Akkor Mádl Ferenc államfő dobdta vissza a javaslatot, most Sólyom László húzza a száját.

"A köztársasági elnök Horn Gyula kitüntetésének ügyében megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, amit maga az államfő kért tavaly márciusban" - nyilatkozta Wéber Ferenc, a köztársasági hivatal sajtófőnöke az Indexnek arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Horn Gyula kitüntetését javasolta. Wéber Ferenc emlékeztetett arra, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint az Alkotmánybíróság még a testület nyári szünete előtt dönt a kitüntetésekkel kapcsolatos alkotmányértelmezésről.

A köztársasági elnök azért fordult a tavaly március 15-i kitüntetések idején az Alkotmánybírósághoz, mert több olyan személyt is előterjesztettek, akiknek a jutalmazását kifogásolta. "Nyitott kérdés, hogy a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását" - írta akkor Sólyom, aki végleges döntést vár a testülettől.

Csütörtökön jelent meg az a hír, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Wéber Ferenc elmondta, Sólyom László aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével. A KEH sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy 2006 októberében a Die Welt című német lapnak Horn azt nyiltakozta: 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben már született egy hasonló javaslat: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon. Mádl Ferenc levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Horn Gyula 1989-90-ben volt Magyarország külügyminisztere, 1994-98-ban pedig miniszterelnök. A német egység létrejöttéhez történt hozzájárulását számos külföldi kitüntetéssel ismerték el. A szocialista politikus, jelenleg parlamenti képviselő július 5-én lesz 75 éves.