Piroska
-1 °C
5 °C

Gyurcsány csalódott Sólyomban

2007.06.22. 13:41
Csalódott a miniszterelnök amiatt, hogy Sólyom László hezitál Horn Gyula kitüntetésén. Szerinte az államfőnek ebben az ügyben nincs mérlegelési joga.

Csalódását fejezte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken amiatt, hogy Horn Gyula volt kormányfő kitüntetésével kapcsolatban Sólyom László köztársasági elnök bejelentette: megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését.

"Csalódással és meglepetéssel tölt el, hogy elnök úr elbizonytalanodott abban, hogy neki ezekben az eljárásokban az érvényes jogi szabályozás alapján mérlegelésre nincsen joga" - fogalmazott a miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján tartott sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

Úgy vélte, "Horn Gyula progresszív, európai politikussá vált az elmúlt évtizedekben", és Európa úgy tekint rá, mint akinek meghatározó szerepe van a vasfüggöny lebontásában és a kontinens újraegyesítésében.

Csütörtökön jelent meg az a hír, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Az államfő azonban azt mondta, megvárja az Alkotmánybíróságnak a kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését, amit maga az államfő kért tavaly márciusban.

Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke csütörtökön elmondta, Sólyom László aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével. A KEH sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy 2006 októberében a Die Welt című német lapnak Horn azt nyiltakozta: 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.